Γρίπη ή κρυολόγημα ; Ενημερώσου και προφυλάξου

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται τα κρούσματα της γρίπης όμως την ίδια στιγμή πολλοί από εμάς αισθανόμαστε άρρωστοι.

Φτάρνισμα, καταρροή, αδυναμία. Πολλοί από εμάς έχουμε αυτά τα συμπτώματα και την ανησυχία μήπως έχουμε προσβληθεί από κάποιο ιό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ η εκδήλωση γρίπης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και το πιθανότερο είναι να έχουμε κάποια ίωση που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Το βασικότερο και πλέον ανησυχητικό είναι κατά πόσο έχουμε πυρετό διότι βασική ένδειξη της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός σε επίπεδα άνω του 38,5 βαθμός κελσίου.

Συμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρότι η γρίπη και το κρυολόγημα είναι νοσήματα που αρχίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό, έχουν διαφορετικές εκδηλώσεις αλλά και επιπλοκές. Σε γενικές γραμμές, το κρυολόγημα προκαλεί πιο ελαφριά συμπτώματα, κυρίως στη μύτη, τον λαιμό και τα μάτια. Η γρίπη συνήθως προκαλεί πιο γενικευμένα και σοβαρά συμπτώματα (π.χ. πυρετός, πόνοι σε όλο το σώμα).

Ειδικότερα, ο πυρετός είναι ασυνήθιστος και χαμηλός (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου) στο κρυολόγημα, αλλά συχνός και πολλές φορές υψηλός όπως αναφέραμε στη γρίπη. Εξαίρεση αποτελούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό και με το κρυολόγημα. Στο κρυολόγημα είναι επίσης σπάνιο να πονάει κανείς στους μυς και σε όλο του το σώμα ή να νιώθει πολύ κουρασμένος, ενώ αντιθέτως αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά στη γρίπη. Όταν εξάλλου έχει κάποιος κρυολόγημα, δεν θα νιώθει εξαντλημένος, ενώ με τη γρίπη η εξάντληση είναι συνηθισμένο σύμπτωμα.

Ο βήχας και ο πονοκέφαλος είναι συχνά συμπτώματα σε γρίπη και κρυολόγημα, αλλά είναι πιο έντονα στη γρίπη. Αντίθετα, το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος εκδηλώνονται σχεδόν πάντοτε και είναι πολύ ενοχλητικά κυρίως στο κρυολόγημα. Όταν κάποιος έχει γρίπη, το όποιο συνάχι, φτάρνισμα ή/και πονόλαιμος είναι ήπια. Ήπια είναι τέλος και η δακρύρροια (δάκρυσμα των ματιών) στη γρίπη, αλλά στο κρυολόγημα είναι συχνή και ενοχλητική.

 .Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγουμε τη λοίμωξη από το κοινό κρυολόγημα είναι να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Αυτό μπορεί να μας προστατεύσει και από αρκετές άλλες λοιμώξεις που μεταδίδονται με μικρόβια. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει επίσης να γίνεται σε όλους τους ασθενείς, όχι μόνο σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Χαμηλή με μια μικρή αυξητική πορεία και λόγω καιρού, εμφανίζεται η δραστηριότητα της γρίπης,μέχρι και σήμερα.

Η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης  από τον ΕΟΔΥ, που εκδόθηκε την Πέμπτη δίνει 9 άτομα στη μονάδα εντατικής θεραπείας με δύο νέα κρούσματα ανάμεσά τους ένα παιδί κάτω των 2 ετών, το οποίο ευτυχώς πηγαίνει καλά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρότι η δραστηριότητα είναι χαμηλή με μια μικρή αυξητική πορεία και λόγω καιρού, έχουν ήδη νοσήσει δύο παιδιά. Το άλλο παιδάκι που είχε νοσηλευθεί στην εντατική πριν από τρεις εβδομάδες, ηλικίας 9 ετών, ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν είχε εμβολιαστεί.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης