Οι θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδα

Η τσουκνίδα έχει ένα από τα ευρύτερα φάσματα εφαρμογής ανάμεσα στα βότανα. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό «uro», που σημαίνει «καίω» και αναφέρεται στα τσιμπίματα που προκαλούνται από τα τριχίδια των φύλλων του φυτού και το χαρακτηριστικό κάψιμο όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Έχει μακρά ιστορία χρήσης. Από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα, η τσουκνίδα έχει καταγραφεί για την παραδοσιακή χρήση της στην αντιμετώπιση του βήχα, της φυματίωσης, της αρθρίτιδας και στη διέγερση ανάπτυξης μαλλιών.

Ενισχύει και τονώνει όλο το σώμα και αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές μετάλλων. Είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την αναιμία αφού η περιεχόμενη βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του επίσης περιεχομένου σιδήρου. Αυξάνει την απέκκριση του ουρικού οξέος από τον οργανισμό, γεγονός που εξηγεί τη χρήση του βοτάνου κατά της ουρικής αρθρίτιδας. Λειτουργεί επίσης αποτελεσματικά για οτιδήποτε περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ισταμίνης π.χ εκζέματα με πολύ έντονη φαγούρα.

Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν ότι πολυσακχαρίτες και οι λεκτίνες είναι τα πιθανότερα ενεργά συστατικά της τσουκνίδας. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα της διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό θεωρείται ότι προκαλείται από την ιδιότητα της τσουκνίδας να εμποδίζει την παρουσία φλεγμονωδών ουσιών, των προσταγλανδινών. Η ρίζα της τσουκνίδας επηρεάζει τις ορμόνες και τις πρωτεϊνες που μεταφέρουν ορμόνες (τεστοστερόνη, οιστρογόνα) στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι εξηγείται και η συμβολή της τσουκνίδας στη βελτίωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Αν και χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από τη σερενόα (saw palmetto), περιορισμένες κλινικές δοκιμές δείχνουν τα οφέλη του εκχυλίσματος της ρίζας της τσουκνίδας σε άνδρες με ήπια μορφή υπερπλασίας του προστάτη.

Μία δοκιμή αναφέρει ότι το εκχύλισμα φύλλων μείωσαν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και επιπλέον, η τσουκνίδα διαθέτει και διουρητικές ιδιότητες.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης