Ανοιχτή επιστολή 5.500 πτυχιούχων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία

5.500 νέοι πτυχιούχοι ηλικίας 22-29 που είχαν προσληφθει με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, πριν ένα χρόνο,βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας καθώς το υπουργείο εργασίας δεν ανανεωνει τις συμβάσεις τους.Πρόσφατα πραγματοποιησαν  διαδήλωση ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την ανακύκλωση της ανεργίας, για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων, για μόνιμη και σταθερή εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.Τώρα  στέλνουν ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους για επίλυση του προβλήματος τους.

 

 

Ανοιχτή επιστολή των 5.500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας. 

Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας αλλά κανείς δεν δέχεται να μαςακούσει, μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουμε μπροστά μας. 

Έχουμε φτάσει όμως στο ύστατο σημείο! 

Από 21 Ιανουαρίου αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις μας και 3.650 νέοι αντικρίζουν ξανάτην ανεργία. Αν και έχουμε αγωνιστεί να μάθουμε τι πρόκειται να συμβεί με το πρόγραμμαμας δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση. Είμαστε οι 5.500 νέοι πτυχιούχοι του ΕιδικούΠρογράμματος του ΟΑΕΔ. Οι νέοι επιστήμονες, όπως μας αποκαλούν όλοι. Νέα παιδιά πουμε μεγάλο κόπο καταφέραμε να σπουδάσουμε και με εφόδια που μας καθιστούν αξιόλογοδυναμικό προσωπικό. Νέα παιδιά που επιθυμούμε το απλούστατο, να εργαστούμε και ναπροσφέρουμε. Με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 22% στις ηλικιακές ομάδες 25-34, θαμπορούσαμε όπως πολλοί νέοι να έχουμε φύγει και εμείς στο εξωτερικό, παρόλα αυτάμένουμε να παλέψουμε στην πατρίδα μας δίνοντας τη νέα πνοή. 

Σε αυτό όμως δεν μας στηρίζει κανείς! 

Όλοι κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια για την αναχαίτιση του brain drain, αλλά οι πράξειςπου είναι; 

Μας δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούμε πάνω στο αντικείμενό μας, μετά από χρόνιαανεργίας για πολλούς από μας, και αδιαμφισβήτητα ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Αυτόαποδεικνύεται περίτρανα από τις επιστολές που έχουν συντάξει οι προϊστάμενοί μας καιαναφέρονται στην αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεών μας προκειμένου νασυνεχίσουν να λειτουργούν πολλές από τις δομές που στελεχώνονται σχεδόν εξολοκλήρουαπό εμάς. Καλύπτουμε λειτουργικά κενά, καθώς δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό, με ζήλοκαι επαγγελματισμό δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό στις υπηρεσίες μας. 

Είμαστε νέα παιδιά με τεχνογνωσία και αντί αυτό να μας κάνει περιζήτητους, μας κρατάνεστο περιθώριο.Τοποθετηθήκαμε σε νευραλγικές, διοικητικές, οικονομικές θέσεις από την αρχή με πλήρησυνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και δουλεύοντας με τρομερή διάθεση. Καιπραγματικά δεν θα το χωρούσε η συνείδησή μας να κάνουμε κάτι λιγότερο, βλέποντας καιοι ίδιοι τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υπηρεσίες που έχουμε τοποθετηθεί.Μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς σου όταν εργάζεσαι σε δομέςΥγείας και η ζωή του άλλου είναι στα χέρια σου; Όταν είσαι σε δομές ΑΜΕΑ και οιάνθρωποι αυτοί βρίσκουν την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα; Όταν είσαι σε δομέςΠρόνοιας και τα παιδιά βλέπουν στο πρόσωπό σου την οικογένεια που τους λείπει; Ότανείσαι σε δομές Κοινωνικής Ασφάλισης και οι συνταξιούχοι αρχίζουν να ελπίζουν ξανά γιατίπροχωράνε οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις τους; Όταν είσαι σε δομές Απασχόλησης καιΑσφάλισης ανέργων και λαμβάνεις την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων οι οποίοι με τηνκαθοδήγηση σου κατάφεραν να βρουν μια εργασία ή να επιδοτηθούν στην ώρα τους; 

 Αυτά και άλλα πολλά είμαστε και όχι απλά ένας αριθμός. Μία επίσκεψη σε κάποια από τιςδομές εργασίας μας θα απομακρύνει και την παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να έχεικάποιος για εμάς. Γιατί οι χαρακτηρισμοί αυτοί προέρχονται από ανθρώπους που μας ζουνκαθημερινά εδώ και σχεδόν 12 μήνες και έμπρακτα έχουμε δείξει και αποδείξει ποιοιείμαστε και τι μπορούμε να προσφέρουμε.Και εδώ θέλουμε να θέσουμε το μεγάλο μας ερώτημα για την απαξίωση που βιώνουμεσυναντώντας κλειστές πόρτες. 

Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ/ Υπουργέ δεν θέλετε να το διαπιστώσετε και μόνος σας αυτό;Γιατί δεν δέχεστε μία απλή συνάντηση με τους εκπροσώπους μας; Έχουμε προσπαθήσειαμέτρητες φορές για αυτό και μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνειπορείες έξω από το Υπουργείο Εργασίας και ούτε μία φορά δεν γίναμε δεκτοί ώστε νασυναντήσουμε τον Υπουργό. 

Το μόνο που ζητάμε είναι να μάθετε ποιοι πραγματικά είμαστε και τα δίκαια αιτήματά μας,γιατί έτσι χαρακτηρίστηκαν από όλους όσους μπήκαν στη διαδικασία να μας γνωρίσουν,ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν. 

Τη στιγμή που όλα σχεδόν τα προγράμματα εργασίας ανανεώνονται για περισσότερες απόμία φορά γιατί υπάρχει τέτοια άρνηση απέναντί μας; Δυστυχώς οι επιλογές μαςλιγοστεύουν και το εξωτερικό αρχίζει να μοιάζει με τη μοναδική λύση που μας απομένει. 

Θα γίνουμε οι επόμενοι 3.600 νέοι επιστήμονες που θα φύγουν στο εξωτερικό με δικήσας ευθύνη και εσείς ακόμα θα λέτε ότι ψάχνετε τρόπους για την καταπολέμηση τουbrain drain. 

  

Εργαζόμενοι Ειδικού Προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων Ανέργων

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης