Φόβοι για παγκόσμια επιδημία από την εξάπλωση του κοροναϊόυ στην Κίνα

Έκτακτη σύσκεψη του παγκοσμίου οργανισμού υγείας την Τετάρτη 

Οι αρχές έχουν επαληθεύσει 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα – 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν – Επιβεβαιώθηκε ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού της Κίνας- συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) – τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο ιός έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Ο κοροναϊός έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, όλους στη Βουχάν, ενώ τα κρούσματά του ξεπερνούν τα 200.

Αρκετοί ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου  (2002 ως το 2003), όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε, είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας  επιβεβαίωσαν την ίδια ώρα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις.

Έκτακτη σύγκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε άλλωστε χθες, ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για τον νέο κοροναϊό.

Μια ειδική επιτροπή αναμένεται να συγκληθεί στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Βουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης