Αυξήσεις σε πολλά φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή

Περίπου 250 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά με βάση τις νέες ενδεικτικές τιμές που διαμόρφωσε ο ΕΟΦ.

Πολλά γνωστά σκευάσματα τα οποία έχουν ζήτηση ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω των ιώσεων και του κρυολογήματος αναμένεται να αυξηθούν, όπως διαπιστώνεται από σχετική λίστα που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά γνωστά ως ΜΗΣΥΦΑ, δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού και τα αγοράζουμε μόνοι μας από τα φαρμακεία.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες ενδεικτικές τιμές που υπολόγισε ο ΕΟΦ, περίπου 4 στα 10 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα έχουν αύξηση της ενδεικτικής τιμής. Ο πολίτης βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει την τιμή αυτή καθώς δεν αναγράφεται στο κουτάκι του φαρμάκου. Όμως η άνοδος των τιμών στο συγκεκριμένο κατάλογο δίνει το δικαίωμα για νέα αύξηση και στην τιμή πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των σκευασμάτων που η τιμή τους αναμένεται να αυξηθεί, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα γνωστά παυσίπονα, έμπλαστρα, σκευάσματα για τη διακοπή καπνίσματος, σπρέι για τη μύτη, χάπια για το στομάχι ακόμη και σκεύασμα για την αποκατάσταση της φαλάκρας.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς και συγκρίνοντας τις τιμές που υπάρχουν μέχρι σήμερα με αυτές που θα ισχύσουν στο άμεσο μέλλον, σε ένα σύνολο της τάξης των 600 σκευασμάτων η τιμή αυξάνεται σε περίπου 250, περί τα 110 σημειώνουν μείωση ενώ τα υπόλοιπα δεν παρουσιάζουν μεταβολή. Παράλληλα περίπου 40 νέα σκευάσματα εισήλθαν στην αγορά, καθώς θεωρήθηκε πια συμφέρουσα η κυκλοφορία και στην Ελλάδα αφού σταμάτησε από το 2017 ο προσδιορισμός της τιμής από το Κράτος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης