Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στην δημοσία υγεία -Στα όρια τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Τα προβλήματα έχουν μετατρέψει  την υγεία σε «καζάνι που βράζει»

• «Καζάνι που βράζει» θυμίζει όλο και πιο έντονα ο πολύπαθος χώρος της Υγείας, καθώς όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα που την ταλανίζουν αυξάνουν αντί να μετριαστούν. Όσο για το αρμόδιο υπουργείο, οι όποιες προσπάθειες γίνονται είναι αποσπασματικές και απλά καλύπτουν μερικά προβλήματα .

Μεγάλος «ασθενής»
Μεγάλος «ασθενής» στην Υγεία παραμένουν τα Νοσοκομεία όλης της χώρας, τα οποία στέκουν ακόμα όρθια κυρίως χάρη στην ευσυνειδησία του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού τους προσωπικού που κάνει ό,τι μπορεί, υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, για να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη. Αιτία των προβλημάτων η υποχρηματοδότηση του βασικού αυτού πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους, η οποία έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό απολύτως αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι συμβασιούχοι (ΟΑΕΔ και επικουρικοί )είναι πάνω από 9,000 και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με τις αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις μονίμου προσωπικού.Εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,βρίσκονται υπο συνεχή ομηρία και ζουν καθε χρόνο με την ανασφάλεια και τον εφιάλτη της ανεργίας.

Εργαζόμενοι που απαιτούν οριστική λυση και μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου μιας και έχουν ολοι υπερβεί το 36μηνο (οι περισσότεροι ) χωρίς διακοπή,έχοντας αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση.

Σε δελτίο τύπου στις αρχές Ιανουαρίου η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά:

” 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων.
Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τα νοσοκομεία στα νησιά στενάζουν. Διακόπηκαν χειρουργεία. Δεν γίνονται τοκετοί. Μόνο αεροδιακομιδές.
Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται. Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Απαράδεκτη είναι η κτηριακή τους κατάσταση. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος. Μεγάλες οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα. Πολλές ακάλυπτες βάρδιας, ειδικά τώρα το χειμώνα που η επικινδυνότητα είναι αυξανόμενη. Οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ μαρτυρούν την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Που είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, που το μόνο που βλέπουμε να υπάρχει είναι ταμπέλες έξω από υπάρχουσες υγειονομικές μονάδες (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία); Που είναι οι οικογενειακοί γιατροί; Όποιον ιδιώτη γιατρό επισκέπτεται ο ασθενής πληρώνει από την τσέπη του. Ακόμη και τα εμβόλια γρίπης συνταγογραφούνται προς 5 ευρώ που για πολλούς είναι αποτρεπτικό. Οι κτηριακές υποδομές των Νοσοκομείων είναι σε κακή κατάσταση. Τα φαινόμενα βίας σε βάρος του προσωπικού πολλαπλασιάζονται. Καμία νομοθετική πρωτοβουλία από τον Υπουργό την οποία αναμένουμε από το Σεπτέμβριο του έτους 2019.
Με εργασιακά εξουθενωμένους εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, μη ενταγμένους στα ΒΑΕ, δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία.
Θύματα όλων αυτών οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται κινδυνεύοντας η ζωή τους  .”

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης