«Εμφύλιος» στον ΕΟΔΥ για το εμβόλιο της γρίπης-Καλπάζει στην Ελλάδα με 38 νεκρούς

Μια εσωτερική υπόγεια κόντρα φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με αφορμή το εμβόλιο της γρίπης και τις δηλώσεις της λοιμωξιολόγου Έλενας Μαλτέζου.

Ολα ξεκίνησαν όταν η λοιμωξιολόγος και συνεργαζόμενη με τον ΕΟΔΥ, Ελενα Μαλτέζου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «φέτος το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν και πολύ καλό, καθώς δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν». Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία τη στιγμή μάλιστα που αυξάνονται ραγδαία τα θανατηφόρα περιστατικά του ιού της γρίπης.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν, μάλιστα, ότι προκλήθηκε μία μικρή «κρίση» στον Οργανισμό, ο οποίος εδώ και καιρό προσπαθεί να αυξήσει τον εμβολιασμό στον ελληνικό πληθυσμό και να τονίσει την αναγκαιότητά του. Σε μια κίνηση απάντησης ουσιαστικά αλλά και διάψευσης της λοιμωξιολόγου του, ο ΕΟΔΥ προέβη σε νέες ανακοινώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Tο αντιγριπικό εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας έναντι της γρίπης και χτίζει τείχος προστασίας του πληθυσμού.

Με την ευκαιρία της κορύφωσης του φετινού εποχικού επιδημικού κύματος της γρίπης, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας».

Αξιοσημείωτο είναι ότι εδώ και καιρό υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ προσπαθούν να κάμψουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας, κάνοντας ειδικές ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό.Ο φόβος, μάλιστα, των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας ήταν από την αρχή της περιόδου καταγραφής της γρίπης μήπως υπάρξει μείωσης των εμβολιασμών. Αντίθετα όμως φέτος χορηγήθηκαν ένα εκατομμύριο δόσεις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι έπειτα από σχετική προμήθεια του ΕΟΦ. Οι δηώσεις της λοιμωξιολόγου Έλενας Μαλτέζου ήρθαν να ενισχύσουν την ανησυχία των πολιτών για τη γρίπη, αλλά πιθανώς να ενισχύσουν και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που επιχειρείται να καταπολεμηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι συνολικοί θάνατοι από γρίπη είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο παρουσιάζεται έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες. Τι πρέπει να προσέξουμε.

Έξαρση παρουσίασε η γρίπη το διάστημα 27/-2/2/2020 στη χώρα, με το ιό να δείχνει μια δυναμική επέλαση προκαλώντας 17 θανάτους ή 38 από την αρχή του Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή τα σοβαρά κρούσματα έφτασαν τα 151 με 136 να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η γρίπη εξαπλώνεται ανησυχητικά, όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη.

Συγκεκριμένα, την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα και ειδικότερα το διάστημα 28/1-3/2/2019 είχαμε 18 θανάτους και συνολικά από την αρχή του Οκτωβρίου του 2018 τα θύματα ήταν 37. Επίσης αντίστοιχα τα σοβαρά κρούσματα ήταν 173 και τα 165 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, δηλαδή φέτος οι σχετικές εισαγωγές ήταν 17,5% λιγότερες.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στα στοιχεία που παρουσίασε φέτος ο ΕΟΔΥ υπάρχει και ένα σχετικό “λάθος” καθώς ενώ φαίνονται μέχρι τις 2/2 να σημειώνονται 17 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σε άλλη αναφορά του κάνει λόγο για 15 θανάτους. Το σφάλμα αφορά την προσθήκη άλλων δυο θανάτων που σημειώθηκαν μετά την περίοδο αναφορά δηλαδή μετά τις 2 Φεβρουαρίου. Έτσι σε απόλυτα νούμερα, φαίνεται ότι οι θάνατοι μέχρι και τις 2/2/2020 ήταν 36, δηλαδή ένα λιγότερος σε σχέση με πέρυσι.

Ένα ακόμη σημείο που χρήζει προσοχής σχετικά με την επιθετικότητα της νόσου αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί. Από την αρχή Οκτωβρίου 2019 μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 1559 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία ενώ αντίστοιχα το διάστημα Οκτώβριος 2018-3 Φεβρουαρίου 2019 είχαν ελεγχθεί 1472. Από τα φετινά δείγματα, τα 461 (29,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 407 (88,3%) ήταν τύπου Α και τα 54 (11,7%) τύπου Β. Την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο τα 454 (30,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 450 (99,1%) ήταν τύπου Α και τα 4 (0,9%) τύπου Β.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι φέτος ότι το ποσοστό των ασθενών που είναι θετικοί στη γρίπη είναι σχετικά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

πηγη ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης