Κορονοϊός: Στα 84 τα κρούσματα, 11 νέα. Επιχείρηση “κρατήστε τους ηλικιωμένους στο σπίτι”

Έντεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 84 συνολικά σε όλη την Ελλάδα, 81 Έλληνες και τρεις ξένης υπηκοότητας. 56 από το ταξιδιωτικό προσκύνημα, ένας σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Όπως είπε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τα κρούσματα φτάνουν στα 84 συνολικά, 56 εκ των οποίων είναι από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους. Ζήτησε ακόμη από τις ευπαθείς ομάδες να “μείνουν σπίτι τους”. Όπως είπε οι επόμενοι 2 μήνες είναι κρίσιμοι.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 27 νοσηλεύονται, ο ένας σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι 57 βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση, καλά στην υγεία τους. Επίσης για 4 κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης που βρίσκονται στην Αθήνα. Τα κρούσματα βρίσκονται κυρίως σε Ηλεία που είναι και τα περισσότερα, σε Αχαΐα, Αττική, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη και από 1 κρούσμα σε Εύβοια και Μυτιλήνη που αφορούν επαφές με άτομα από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται και τρία ξένης υπηκοότητας όπου ο ένας εξ’ αυτών είναι υπάλληλος της Πρεσβείας του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, “ως προληπτικό μέτρο με γνώμονα τη δημόσια υγεία, η Πρεσβεία του Κράτους του Ισραήλ θα ξανανοίξει στις 23 Μαρτίου 2020 έπειτα από δύο εβδομάδες εθελούσιου κλεισίματος μετά την διάγνωση υπαλλήλου με κορονοϊό. Ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις κατοικίες τους”.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, “Η Ελλάδα με 84 κρούσματα, τα 56 των οποίων συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών δίνει τη μάχη του περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: Ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς. Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι”.

Σαφές μήνυμα να παραμένουν στα σπίτια τους οι μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες συνήθως έχουν και κάποια άλλα νοσήματα, δόθηκε στην ενημέρωση της Δευτέρας, από τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλης Κικίλια. Ειδικότερα στα μέτρα να προστατευθούν από τον κορονοϊό αναφέρθηκε ότι:

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στη σημερινή συνεδρίασή της εισηγήθηκε την ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Η εκτίμηση των υγειονομικών αρχών είναι ότι το επόμενο διάστημα των 2-3 θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων. Τα δε 4 μη διαπιστωμένης πηγής έκθεσης θεωρούνται λίγα αλλά ο αριθμός θα αυξηθεί. Γι’ αυτό και τα αυστηρά μέτρα ώστε να υπάρχει καθυστέρηση της διασποράς. Μάλιστα υπάρχουν υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες “εισαγόμενα” κρούσματα από Λονδίνο, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Μέτρα

Όπως σημειώνεται το κύριο μέτρο είναι με το όποιο σύμπτωμα να παραμένει κανείς στο σπίτι του, δηλαδή η έγκαιρη απομόνωση και ειδικά οι άνω των 70 και 80 ετών ακόμη περισσότερο, γιατί κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ.

Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή ατόμων που ανήκουν Για το λόγο αυτό αναστέλλονται όλες οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω από 1000 άτομα, όπως και τον Ημιμαραθώνιο.

Επίσης τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής στις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους με συμμετοχή 50 ατόμων.

Το μη απαραίτητο επισκεπτήριο σε δομές υγείας όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, μονάδες τεχνητού νεφρού, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης