Τουρκική προκλητικότητα: Δύο σοβαρά περιστατικά,θέτουν σε επιφυλακή τις Ελληνικές Δυνάμεις

Το ερώτημα που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές είναι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να «τραβήξει το σχοινί» για να πιέσει – ή για άλλους να εκβιάσει – την Ευρώπη.

Αυξανεται η τουρκική επιθετικότητα τα τελευταία 24ωρα στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, με τις ελληνικές Αρχές να τίθενται σε συναγερμό υπό το φόβο πρόκλησης ενός «μίνι» θερμού επεισοδίου.

Μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν δύο πολύ σοβαρά περιστατικά, ένα στα σύνορα του Έβρου και ένα ανοιχτά της Κω. Και στις δύο περιπτώσεις τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα στις ελληνικές. Έλληνες αξιωματούχοι συνδέουν την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας με την ανεπιτυχή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντηση με τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Μόλις λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη αποχώρηση του Ερντογάν, λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τζιπ μικτού περιπόλου ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης πυρά από το τουρκικό έδαφος κοντά στο χωριό Σοφικό Έβρου. Μάλιστα, τα πυρά δεν στόχευαν τον αέρα αλλά το ελληνικό έδαφος. Με μικρή χρονική διαφορά πυροβολισμοί από το τουρκικό έδαφος αναφέρθηκαν και από περιπολικό που εκτελούσε περιπολία στο Πύθιο Έβρου.

 

Οι προκλήσεις,  όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 5:45 το πρωί της τετάρτης 11/3 τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού που αρχικά βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια στα ελληνικά. Η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές οι δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές οι δηλώσεις και ενέργειες της

Απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές χαρακτηρίζει τόσο τις δηλώσεις του Ερντογάν περί «ουδεμίας διαφοράς μεταξύ των ναζί και των αρχών στην Ελλάδα», όσο και το περιστατικό με το σκάφος στην Κω, με ανακοίνωσή του υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. Και προσθέτει: «Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής».

«Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης