Επιδρομή ακρίδων στην Τουρκία – Ανησυχούν για ελλείψεις τροφίμων

Εικόνες που παραπέμπουν στις 10 πληγές του Φαραώ στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ από την επιδρομή εκατομμυρίων ακρίδων που κινούνται προς την Τουρκία απειλώντας τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο πρόεδρος του τουρκικού επιμελητηρίου ομιλεί ουσιαστικά “για επικείμενο πιθανό επισιτιστικό πρόβλημα λόγω της επιδρομής των εντόμων αυτών, ενώ μέσα σε όλα αυτά, ενέχει μεγάλος κίνδυνος για τη διατροφή και τον τουρισμό. Το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο”, δηλώνει ο ίδιος.

Οι ακρίδες της ερήμου φτάνουν στην Τουρκία μέσω Ιράκ και για αυτό το λόγο, προειδοποιήσαμε πρόσφατα τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε, “οι Ακρίδες είναι πιο επικίνδυνες από τον κορωνοϊό, διότι σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους και αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένες εκτάσεις”.

Κανονικά τα τεράστια αυτά σμήνη των ακρίδων και άλλων εντόμων που έφυγαν από την Αφρική, έπρεπε λογικά  να στραφούν προς την Ασία, αλλά αυτά άλλαξαν την κατεύθυνση και ήρθαν στη δική μας πλευρά.

Μιλάμε για σμήνη που αποτελούνται από δισεκατομμύρια ακρίδες, οι οποίες ταξιδεύουν με ταχύτητα 150 με 170 χιλιόμετρα την ημέρα. Τα χτυπήματα στη γεωργία θα πολλαπλασιαστούν ταχύτατα, ενώ θα καταστραφούν σε πολύ μικρό χρόνο τεράστιες αγροτικές εκτάσεις. Ένα σμήνος από ακρίδες, καταναλώνει “τροφή” 40 χιλιάδων ατόμων την ημέρα”, είπε ο ίδιος.

Ζητώ να μάθω τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Γεωργίας, διότι από τους… 2,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους αγρότες μείναμε εδώ και κάποιο διάστημα 2,1 εκατ., ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εδαφών, κάτι που θα επιφέρει, σε συνδυασμό με την επικείμενη επιδρομή εντόμων, πολλές και σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και αύξηση των ειδών εισαγωγής.
Οι ακρίδες θα προκαλέσουν στην Τουρκία ένα σημαντικό πρόβλημα, διότι θα αυξήσουν τις τιμές, ενώ η παραγωγή μας είναι ήδη περιορισμένη και δεν μπορούμε να εισαγάγουμε πολλά προϊόντα λόγω κορωνοϊού”,

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης