Επίσκεψη Βασίλη Κικίλια και Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά στο ΕΚΑΒ

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκαν σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και το Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ).

Οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, καθώς και για τα σχέδια που επικαιροποιούνται καθημερινά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο υπουργός Υγειάς τόνισε πως πλέον συνεργάζονται όλοι -Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ο Στρατός όπου χρειαστεί, το ΕΚΑΒ- όλοι οι επιχειρησιακοί βραχίονες του κράτους.

“Χαίρομαι που γίνεται αυτό και θέλω να καταστεί σαφές σε όλους, ότι είμαστε μια ομάδα και παλεύουμε για το κοινό καλό και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τη Δημόσια Υγεία”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα αυξανόμενα κρούσματα σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό, απάντησε:

Πάρα πολλά κρούσματα δεν έχουμε. Υπάρχουν πρωτόκολλα Δημόσιας Υγείας με βάση τον ΕΟΔΥ, τα οποία πρέπει να τηρούμε και τα τηρούμε.

Θα ήθελα να παρακαλέσω για ακόμη μια φορά – θα κάνει εκτενείς δηλώσεις ο κ. Υφυπουργός το απόγευμα – θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το πώς χειριζόμαστε τα νέα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Σε μια κρίση Δημόσιας Υγείας, πρέπει η ενημέρωση να είναι έγκυρη και έγκαιρη.

Βασίζομαι σε εσάς, βασιζόμαστε σε εσάς γι’ αυτό. Έχω επαναλάβει πολλές φορές, ότι θέλει μεγάλη προσοχή στο πώς διακινούνται τα νέα. Αυτή είναι η έκκληση που σας κάνω.

Στην εποχή της κρίσης, χρειάζονται στήριξη οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το παραϊατρικό προσωπικό, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, τα πληρώματα, οι άνθρωποι οι οποίοι επιτελούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας από την αρχή της κρίσης, και πριν την εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, υπήρξε άριστη και επισήμανε πως το ΕΚΑΒ είναι βασικός επιχειρησιακός βραχίονας στα σχέδια Πολιτικής Προστασίας και γι’ αυτό συμμετείχε ex officio στο Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

“Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική, τα σχέδια είναι εναρμονισμένα. Σε όλες τις φάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, το ΕΚΑΒ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είμαστε σίγουροι ότι και μέσα από την ετοιμότητα που έχουν, έρχονται να προσθέσουν σημαντική επιχειρησιακή αξία στην όλη μας προσπάθεια” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε:

“Είναι μια δύσκολη κατάσταση, είναι ένας “πόλεμος”, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Στον “πόλεμο” αυτό πρέπει ο καθένας μας να μπει μπροστά και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό, για άλλη μια φορά, είναι ότι η έκβαση του “πολέμου” δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κράτος. Το κράτος θα κάνει αυτά που πρέπει. Βασίζεται στις καθημερινές επιλογές που θα κάνει ο καθένας από εμάς. Μένουμε σπίτι. Αν αγαπάμε τους ανθρώπους μας, τις γειτονιές μας, την πατρίδα μας, μένουμε σπίτι”.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τα ειδικά συνεργεία τα οποία θα παραλαμβάνουν δείγματα από άτομα που είναι ύποπτα κρούσματα του ιού και μένουν στο σπίτι, απάντησε:

“Κρατώντας χαμηλούς τόνους, κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Αξία δεν έχει ό,τι κάνουμε να το ανακοινώνουμε. Αξία έχει να λέμε λίγα λόγια και να κάνουμε πολλή δουλειά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο και το Υπουργείο Υγείας όλο αυτό τον καιρό το έχει εφαρμόσει και είναι το δόγμα το οποίο καθημερινά ακολουθούμε, για να εξελίσσουμε τα πράγματα”.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης