Κορονοϊός: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων – Τα μέτρα για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα, μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας. Απαγόρευση συναθροίσεων ανω των 10 ατόμων. Πρόστιμο 1000 ευρώ στους παραβάτες.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέο κορονοϊού Covid-19 ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την Πέμπτη απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, με διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ ανά πρόσωπο. Παράλληλα είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες – συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή άνω των 10 ατόμων. Ο αρμόδιος υφυπουργός επανέλαβε την ανάγκη παραμονής στο σπίτι.

Μετάβαση στην εργασία, σε γιατρό, σε κατάστημα τροφίμων, σε ταχυδρομείο, τράπεζα, πρατήριο καυσίμων, μετάβαση για βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη, κίνηση με απόσταση με 1,5 μέτρο με συνοδεία κάποιου, εξαιρούνται.

Για τους πιθανούς ελέγχους της αστυνομίας, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως πρόκειται για αυστηρή σύσταση και πως δεν θα χρειάζεται επίδειξη κάποιου εγγράφου σε περίπτωση ελέγχου σχετικά με τον προορισμό ενός πολίτη όταν είναι στο δρόμο.

Εκ περιτροπής και μόνο με το αναγκαίο προσωπικό η λειτουργία επιχειρήσεων

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν εκ περιτροπής με το αναγκαίο προσωπικό. Για τα call centers είπε πως πρέπει να λειτουργούν με θέσεις εργασίας που έχουν απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα.

Επίσης, σημείωσε πως κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενισχύεται το πρόγραμμα εργασίας από το σπίτι.

“Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε όλους αυτούς που θάπρεπε νάναι σπίτι τους και δεν μπορούν όπως πέρα από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, delivery, κούριερ κλπ” τόνισε άλλωστε ο κ. Χαρδαλιάς ολοκληρώνοντας τις ανακοινώσεις του.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε προαναγγείλει πως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Ανέφερε, επίσης ότι η σύσταση να μείνουμε στο σπίτι ακολουθείται από ένα μέρος του πληθυσμού αλλά όχι από όλους, τονίζοντας πως αυτό είναι επικίνδυνο.

Τα μέτρα για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

Αρχές Απρίλη 500.000 εργαζόμενοι θα λάβουν 800€ & κάλυψη εισφορών. Αναστολή εισφορών για 4 μήνες. Καμία απόλυση, αλλιώς δεν παίρνουν βοήθημα οι επιχειρήσεις

Καμία απόλυση, απόλυτη στήριξη σε επιχειρήσεις κι εργαζόμενους και αναστολή εισφορών για μεγάλο διάστημα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου για περισσότερους από 500.000 εργαζομένους που εργάζονται σε επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων ανεστάλη με κρατική εντολή. Η αποζημίωση θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση σε περίθαλψη, επιχειρήσεις, αγορά εργασίας, κυρίως μικρομεσαίων. Αξιοποιεί όλα τα περιθώρια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε εν συνεχεία στα μέτρα που είχαν παρθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι για να ισχύσουν όλα τα μέτρα δεν θα πρέπει να γίνει καμία απόλυση και ζήτησε να συμβάλλουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης