Κορονοϊός: Επιτυχές μέτρο το κλείσιμο των σχολείων. Έρευνα : Επιβιώνει για ώρες στον αέρα, μεταδίδεται απο άτομα χωρίς συμπτώματα

Νέα μελέτη αναφορικά με τη συμπεριφορά του κορονοϊού, δείχνει πως παραμένει για πολλές ώρες εκτος ανθρώπινου σώματος, ακόμη και στον αέρα.

Ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Εργαστήριο.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπέραναν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία της ασθένειας COVID-19, έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα συγκρίσιμη με εκείνη του ιού που προκαλούσε το ΣΟΑΣ (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).

Πιθανόν το εύρος της πανδημίας -η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτεταμένη από εκείνη του ΣΟΑΣ, από το 2002 ως το 2003 – συνδέεται με το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από έναν ασυμπτωματικό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους.

Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), εκπόνησαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του Πρίνστον.

Συμπέραναν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ένα κουτί από χαρτόνι.

Γιατί φαίνεται να πέτυχε το κλείσιμο των σχολείων

Τα σχολεία αποδεικνύουν ότι είναι σωστή η στρατηγική της απομόνωσης έναντι της “ανοσίας της αγέλης”. Οι δυο πολιτικές και η επιλογή της Ελλάδας, που έχει αποτελέσματα.

Μόλις 11 κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα σε ανήλικους, στο σύνολο των 387 που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει από τη μια την αντοχή των παιδιών όμως από την άλλη αποδεικνύει ότι το κλείσιμο σχολειών αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος ήταν η σωστή επιλογή. Σε ευρύτερη κλίμα επιδιώκεται λοιπόν να αποδειχτεί αποτελεσματική και η εθελούσια καραντίνα που επισημαίνει και προσπαθεί να επιβάλλει η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την ανοσία της αγέλης την οποία έχει επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 11 αφορούν σε ανήλικους, τα 59 ηλικίας 18 έως 39 ετών, τα 132 ασθενείς ηλικίας 40-64 χρόνων και τα υπόλοιπα σε άνω των 65 ετών. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι 1 στα 3 κρούσματα αφορούν μια ιδιαίτερα παραγωγική και δραστήρια ηλικιακή ομάδα.

Επιστρέφοντας στην τακτική της απομόνωσης να σημειώσουμε ότι και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί όπου θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία.

«Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας όπου αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης