Κορονοϊός: Στα 530 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 13 νεκροί – Ολες οι εξελίξεις

Φανερά πιεσμένος και σε δραματικούς τόνους ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε και σήμερα την κατάσταση από την πανδημία

Στους 13 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ενώ τα νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο είναι 35 με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τα 530. Ακόμη υπάρχουν 98 κρούσματα τα οποία είναι απροσδιόριστα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα από τα 13 θύματα ήταν 11 άνδρες και δύο γυναίκες.

Παράλληλα 100 ασθενείς νοσηλεύονται ενώ 18 εξ΄αυτών είναι διασωληνωμένοι συνολικά και άλλοι θα χρειαστεί να διασωνηλωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο. Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι το 79% όσων νοσηλεύονται έχουν σοβαρά νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι άντρες, το 47% είναι μεγάλης ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των προβλέψεών μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειάς μας και το αν θα τηρήσουμε τ μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία. Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό» τόνισε ακόμη ο λοιμωξιολόγος.

Στο μεταξύ το δέκατο τρίτο θύμα ήταν μία 93χρονη γυναίκα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι του Σαββάτου στο νοσοκομείο του Ρίου. Την ίδια ώρα, οι συστάσεις των αρχών προς τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι συνεχίζονται. Παρ όλα αυτά παρατηρήθηκε μεγάλη κίνηση στα διόδια από εκδρομείς που αψήφησαν τις αυστηρές οδηγίες των αρχών να παραμείνουν στο σπίτι.

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας - Οι τρεις κρίσιμες αποφάσεις

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας – Οι τρεις κρίσιμες αποφάσεις

«Μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τον συνωστισμό, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής»

Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς εφιστώντας για ακόμα μια φορά την προσοχή σε όσους δεν τηρούν τις συστάσεις και τους κανόνες περιορισμού του κορονοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες».

«Η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ευθύνη αλλά υπάρχουν κάποιοι που συμπεριφέρονται ανεύθυνα, τους καλούμε και σήμερα να σκεφτούν τι είναι καλός για εκείνους και τους γύρω τους, αυτή η ευθύνη είναι υπόθεση όλων».

Είναι δεδομένο πως όταν τελειώσει αυτή η ιστορία ο κόσμος μας δεν θα είναι ίδιος, όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε ας πάρουμε τις σωστές. Μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τον συνωστισμό, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Τρεις αποφάσεις, τρεις κρίσιμες αποφάσεις για όλους μας».

Σιώρας για κορονοϊο: “Κίνδυνος μετάδοσης λόγω συνωστισμού στα νοσοκομεία”

Ο Ηλίας Σιώρας, γενικός γραμμματέας της ΕΙΝΑΠ, μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, τον κορονοϊό και το σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Ο καρδιόλογος και πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, Ηλίας Σιώρας, μιλάει για τις σοβάρες ελλείψεις στο σύστημα υγείας της χώρας μας και τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Επιπλέον, σχολιάζει τα έκτακτα μετρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, αναφέρει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προσέχουν περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ σχολιάζει και στην κατάσταση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τέλος, τονίζει την ανάγκη περισσότερων προσλήψεων, έτσι ώστε να υπάρχουν εφεδρείες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Έχει αυξηθεί η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία;

Τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία έχουν κλείσει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι θα κάνει ο απλός κόσμος που θέλει να κάνει μια συνταγογράφηση, μια απλή επανεξέταση μετά από δύο μήνες; Γι’ αυτούς πρέπει να ληφθεί μια πρόνοια από το κράτος καθώς μιλάμε για ανθρώπους που είναι χρόνια πάσχοντες. Μην ξεχνάμε, ότι αν δεν γίνουν οι εξετάσεις τους άμεσα, το πρόβλημά τους μπορεί να επιδεινωθεί. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση στρέφει τους ασθενείς, είτε στα επείγοντα περιστατικά, είτε σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Μπορεί ο κόσμος να καλύψει το κόστος των ιδιωτικών νοσοκομείων;

Μπορεί τελικά να αντέξει το σύστημα υγείας;

Το σύστημα υγείας δεν αντέχει εδώ και χρόνια. Έχει αποδυναμωθεί δραματικά, καθώς υπηρετούσαμε προ κρίσης 110.000 ιατροί και προσωπικό, ενώ τώρα είμαστε περίπου 75.000. Η κυβέρνηση προσπαθεί ένα μέρος αυτών των ελλείψεων να το καλύψει με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό που συμβαίνει μέσα στην κρίση είναι ότι ενώ προσλαμβάνει 2.000 επικουρικούς νοσηλευτές δεν τους κάνει μόνιμους. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λείπουν πάνω από 6.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και 20.000 στο υπόλοιπο προσωπικό. Και τώρα προσπαθεί με 2.000 έκτακτες προσλήψεις (πάλι όχι μόνιμοι) να καλύψει αυτά τα κενά; Δεν γίνεται σε καμία περίπτωση!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης