Κορονοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για κάμψη της επιδημίας από την άνοδο της θερμοκρασίας

Τη συμπεριφορά του ιού στα ζεστά κλίματα προσπαθούν να καταγράψουν οι επιστήμονες χωρίς όμως να μπορούν να διαπιστώσουν αν θα υπάρχει θετική επίδραση.

Στο ερχομό της ζέστης διαβλέπει ένα σύμμαχο η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Είθισται οι ιοί να μην μπορούν να επιβιώσουν το καλοκαίρι, όμως για τον κορονοϊό ίσως και να μη συμβαίνει αυτό. Η επιστημονική κοινότητα διατηρεί την αισιοδοξία ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και η πτώση της υγρασίας θα λειτουργήσουν «επιθετικά» στον ιό όμως ακόμη δεν υπάρχουν τα δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν αυτή τη διαπίστωση.

Σχετικά με την επίδραση της βελτίωσης των κλιματολογικών συνθηκών στην εξάπλωση του ιού, ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνει δύο ζητήματα. Πρώτον, υπάρχουν κάποια βασικά επιστημονικά δεδομένα, τα οποία λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν. Αυτό είναι βασικό επιστημονικό δεδομένο και το ξέρουμε για όλους τους αναπνευστικούς ιούς και τους κορονοϊούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν και ένα περίβλημα το οποίο είναι από λίπος και σε υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία, αυτό σπάει.

Το δεύτερο είναι ότι η πρόσληψη νερού και η σχετική υγρασία βοηθάει στο να πέφτουν τα σωματίδια που κουβαλούν τον ιό, τα σταγονίδια όπως λέμε, πολύ γρήγορα κάτω.

«Δεν ξέρουμε για αυτόν το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς, και θα μειωθεί και η επιβίωση του στο περιβάλλον στην πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες και θερμοκρασίας και υγρασίας» επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης