Κορονοϊός: Γιατί το τεστ συχνά βγαίνει αρνητικό σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί – Ο σωστός τρόπος

Παρά το γεγονός ότι η τεχνική βιολογικών τεστ που καλείται PCR με σκοπό τον εντοπισμό του κορονοϊού είναι καλά διαδεδομένη, τυχόν αρνητικά αποτελέσματα δε σημαίνουν πάντα πως το άτομο που ελέγχεται για κορονοϊό και βγαίνει αρνητικό δεν έχει μολυνθεί, κιόλας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το France Info, αυτό σχετίζεται συχνά με τον τρόπο που λαμβάνεται το δείγμα, αλλά και με τα ίδια τα χαρακτηριστικά της ασθένειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Μπρούνο Ποτσέτο, επικεφαλής του τμήματος ιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Saint-Étienne, όπου 300 τεστ για κορονοϊό COVID-19 γίνονται καθημερινά , η ποιότητα του τεστ εξαρτάται κατά 90% στην ποιότητα του δείγματος.

«Πρέπει να σπρώξεις το μάκτρο μέχρι το πίσω μέρος του λαιμού, πέρα από τη γραμμή που ορίζεται από τα μάτια. Υπάρχει κίνδυνο να κάνεις τον ασθενή να δακρύσει λίγο, ή να το πονέσεις λίγο, αλλά αυτός είναι σχεδόν ο παράγοντας επιτυχίας», εξηγεί ο γιατρός.

Ένας σωστός τρόπος λήψης δείγματος, δυσάρεστος για τον ασθενή, παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο του New England Journal of Medicine.

Ωστόσο, ακόμη κι αν το δείγμα ληφθεί απολύτως σωστά, αρκετά εξαρτώνται από το χρόνο της δειγματοληψίας, αφού η τοποθεσία που βρίσκεται ο ιός αλλάζει κατά τη διάρκεια της ασθένειας κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ποτσέστο, μετά την 7η ή 8η μέρα, η μόλυνση εισέρχεται στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Σ’ αυτό το στάδιο, συνίσταται να περάσουμε σε βρογχοκυψελιδικές πλύσεις, που πραγματοποιούνται με ενδοσκόπηση, καθώς ο ρυνοφάρυγγας δεν είναι πλέον η ιδανική περιοχή για τη λήψη δείγματος.

«Είναι η καλύτερη μέθοδος για να τεστάρεις για πνευμονική μόλυνση, καθώς είναι βέβαιο ότι δεν έχει επιμολυνθεί από τη βακτηριδιακή χλωρίδα του ρινοφάρυγγα, της τραχείας και της αρχής των βρόγχων», εξηγεί ο ειδικός.

«Το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα είναι επαρκές στο 99% των περιπτώσεων για τις συνηθισμένες μορφές της ασθένειας, καθώς είναι και ευκολότερο να διαχειριστεί στο εργαστήριο», αναφέρει από την πλευρά του ο Νικολά Λεβεκιέ, επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Poitiers.

Ενώ σύμφωνα με τον ειδικό, «αν παρ’ ολ΄αυτά το τεστ είναι αρνητικό παρά την ισχυρή υποψία μόλυνσης, ίσως χρειαστεί να πάμε παραπέρα».

Τότε, συνίσταται να προχωρήσουμε σε ακτινογραφίες και σάρωση των πνευμόνων, σημειώνει ο ειδικός.

Δείτε το βίντεο:

sputniknews.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης