Επίθεση Τσακαλώτου σε Σταϊκούρα: Πότε θα γίνετε ένας σοβαρός υπουργός και να κάνετε διάλογο;

Αφορμή αναφορές του κ. Σταϊκούρα ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας είναι παραμύθια. «Δεν ντρέπεστε λίγο, δεν μπορείτε να κάνετε ένα διάλογο, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από το παρελθόν και να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση τι πρέπει να γίνει στη χώρα στα οικονομικά. Μας λέτε ότι είμαστε χωρίς αξιοπρέπεια και λέμε παραμύθια επειδή έχουμε διαφορετικές απόψεις. Πότε θα γίνετε ένας υπουργός οικονομικών που θα μπορεί να συζητήσει σοβαρά τις διαφορετικές οικονομικές θεωρίες για να έχουμε μια γόνιμη αντιπαράθεση; Είναι δυνατόν να συνεχίζετε να λέτε τι έγινε το 2015 όταν μας αφήσατε με 200 εκατομμύρια ταμειακά διαθέσιμα;»

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους λέγοντας ότι επιστρέφει στον υπουργό οικονομικών τη φράση περί παραμυθιών και αναξιοπιστίας. «Αν η πανδημία γινόταν τον Μάρτιο του 2015 θα είχε χρεοκοπήσει η χώρα με δική σας ευθύνη και τολμάτε να μας λέτε ότι φταίμε εμείς που δεν μπήκαμε στην ποσοτική χαλάρωση όταν μας αφήσατε χωρίς πρόγραμμα και χωρίς ταμειακά διαθέσιμα τότε. Δεν ντρέπεστε λίγο και είστε και πανεπιστημιακός. Μιλάει ο πρωθυπουργός , μιλάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λένε και οι δύο να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση και έρχεται ο υπουργός οικονομικών και μας κάνει επίθεση και μας λέει ότι λέμε παραμύθια. Πείτε ότι είναι λάθος η δική μας άποψη αλλά μη μας λέτε ότι λέμε παραμύθια. Επιστρέφω τα όσα είπατε για παραμύθια και αναξιοπιστία και σας παρακαλώ ως υπουργός και ως πανεπιστημιακός να έχετε την εντιμότητα να κάνουμε συζήτηση όπου συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε διαφορετικές απόψεις να μπορούμε να βρούμε συνθέσεις αλλά όχι με αυτό τον τρόπο»

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο μαξιλάρι το 37 δις και στα ταμειακά διαθέσιμα είχε επισημάνει πως «το μαξιλάρι περιλαμβάνει 15,7 δις ευρώ και έρχονται άλλα 20 δισ ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα. Ήδη από το 2015 υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 11 δισ ευρώ».

Τσακαλώτος: Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να ακούγονται τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα του παρελθόντος

«Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα ταμειακά διαθέσιμα και είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να μας βάλει στο QE ενώ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν αποκλεισμένοι από αυτό το πρόγραμμα από το 2015.

Του απαντώ. Η χώρα το 2015 είχε άδεια ταμεία και μη βιώσιμο χρέος. Τον καλώ να καταθέσει τώρα τα επίσημα τα στοιχεία. Τι διαθέσιμα άφησε η ΝΔ τον Δεκέμβρη του 2015; Αν η πανδημία είχε χτυπήσει την χώρα αντί για τον Μάρτη του 2020, τον Μάρτη του 2015 θα είχε ή όχι χρεοκοπήσει άμεσα η χώρα με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ;

Ο κ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι μας έβαλε ο κ. Μητσοτάκης τώρα στο QE. Λες και η ένταξη στο Pandemic Emergency Purchase Programme- και όχι QE- είναι άσχετη με την πανδημία (pandemic=πανδημία). Θα κάνει ποτέ ο κ. Σταϊκούρας μια σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει τώρα στην ελληνική οικονομία;

Συναίνεση κ. Σταϊκούρα σημαίνει να καταθέτουμε προτάσεις. Κοστολογημένες και εφαρμόσιμες. Επίσης σημαίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διαφορετικές θεωρήσεις για την πραγματικότητα που ζούμε και για το πώς θα βγούμε από την οικονομική πτυχή της κρίσης. Αυτό θα πει χρήσιμη αντιπολίτευση. Έχετε ακούσει κάποιες από τις προτάσεις μας και καλώς. Με τις υπόλοιπες που διαφωνείτε θα μας πείτε γιατί; Είστε ικανοποιημένοι με όσα έχετε κάνει;

Είναι 533 αρκετά για τον κόσμο; Καλώς απολύθηκαν όσοι απολύθηκαν; Είναι αρκετά τα μέτρα για την οικονομία; Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να ακούγονται τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα του παρελθόντος, να λαμβάνονται ημίμετρα, να μην γίνεται ουσιαστική συζήτηση.

iefimerida.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης