ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμος για όλα, ακόμα και για εκλογές

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα εκλογικά σενάρια που διακινούνται και δημοσιεύονται στο φιλικό, της κυβέρνησης, τύπο τις τελευταίες ημέρες.

Στις συνεχείς συσκέψεις που έχει με τους στενούς του συνεργάτες, ο Αλέξης Τσίπρας συζητά όλα τα ενδεχόμενα και μαζί με τα κορυφαία στελέχη του επιχειρούν να καταστήσουν το κόμμα τους έτοιμο για νέα εκλογική μάχη τους επόμενους μήνες, όταν η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν για τη χώρα μας.

Υπό αυτήν την έννοια, δηλώνουν ότι δεν αιφνιδιάζονται. Φιλοδοξούν μάλιστα, μέσω της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, του Αλέξη Χαρίτση, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Εφης Αχτσιόγλου και του Νίκου Παππά, να καταστήσουν σαφές ότι διαθέτουν από τώρα αφήγημα αλλά και λύσεις για την επόμενη μέρα, διακριτό σε σχέση με το κυβερνητικό.

Στη συνέντευξη Τύπου, που αποφασίστηκε την εβδομάδα που διανύσαμε, ο πρόεδρος και οι τομεάρχες θα παρουσιάσουν μία κοστολογημένη δέσμη μέτρων για την οικονομία, την εργασία και την κοινωνία η οποία θα φτάνει, όπως αρμοδίως τονίζεται, το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Με το εν λόγω πακέτο, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι όχι μόνο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση αλλά και ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις συνεχόμενων “καταρρεύσεων” στην οικονομία βγαίνοντας πιο μπροστά σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραµµα για τη θωράκιση της ελληνικής οικονοµίας και την τόνωση της ρευστότητας

Παραμβάσεις σε δύο επίπεδα για τη θωράκιση της ελληνικής οικονοµίας και την τόνωση της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόµενους σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρώτο επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εµπειρία του, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έκδοση ευρωοµολόγου -κάτι για το οποίο ήδη προϊδέασε ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη «Le Monde»-, ενώ σε ένα δεύτερο, παράλληλο επίπεδο θα παρουσιάσει επισήµως ένα συνολικό πρόγραµµα που τιτλοφορείται «Μένουµε Ορθιοι» µετά την πανδηµία και το οποίο περιλαµβάνει ένα γενναίο και εµπροσθοβαρές πακέτο µέτρων οικονοµικής ενίσχυσης.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα έκδοσης ευρωοµολόγου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνοµιλήσει µε κορυφαίους οικονοµολόγους και συνεχίζει τις επαφές του και µε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωµατούχους που συναινούν σε αυτήν την προοπτική ως σανίδα διάσωσης των οικονοµιών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα µε βάση και το άρθρο του στη «Le Monde» αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα µπορούσε να προχωρήσει στην έκδοσή του παρά την επίµονη άρνηση της Γερµανίας, της Ολλανδίας και άλλων κρατών-δορυφόρων του Βερολίνου, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των άλλων κρατών-µελών. Κατά τις πληροφορίες, από τις µέχρι τώρα συνοµιλίες του η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών και πολιτικών συµφώνησαν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης µιας ευρωπαϊκής λύσης µε αλληλεγγύη που θα περιλαµβάνει µέτρα όπως το ευρωοµόλογο, ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει ότι δεν θα συµµετέχουν η Γερµανία και η Ολλανδία.

Σύµφωνα µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το πακέτο των µέτρων υποστήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αντιστοιχεί στο 2,6% του ΑΕΠ είναι ελάχιστο σε σύγκριση µε τα γιγαντιαία προγράµµατα της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Κατά την οµιλία του στη Βουλή την προηγούµενη Πέµπτη, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για το ισχνό πρόγραµµα σωτηρίας της ελληνικής οικονοµίας, παραθέτοντας στοιχεία για τις άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδηµία και τα οποία δείχνουν ότι διαθέτουν υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ τους για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Επίσης, οι µισθοί υποστηρίζονται στο 95% στη Σουηδία, στο 80% στη Νορβηγία, στο 75% στη ∆ανία, στο 66% στην Πορτογαλία και στο 60% στη Γερµανία. Επιπλέον λαµβάνονται µέτρα όπως τεράστια προγράµµατα κρατικής εγγυοδότησης, παροχής ρευστότητας και άτοκου δανεισµού, προσωρινής απαλλαγής από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, εξυπηρέτησης δανεισµού, και παρέχονται κάθε µορφής κίνητρα για να παραµείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές.

Παράλληλα, ο κομματικός μηχανισμός τίθεται σε αυξημένη επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να αρχίσουν οι σχετικές προεκλογικές προετοιμασίες, έστω και αν ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι νέες εκλογές πάντως θα γίνουν με λίστα και αυτό βγάζει την ηγεσία από τη δύσκολη θέση της κατάρτισης νέων συνδυασμών με νέα πρόσωπα. Οι ήδη υπάρχοντες βουλευτές θα έχουν δικαιωματικά το προβάδισμα.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να αλλάξουν την τακτική τους σε ότι αφορά τη στάση τους στα θέματα της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η αντιπολίτευση θα γίνεται στο έδαφος των προγραμματικών προτάσεων, χωρίς κραυγές και με κύριο στόχο να αποδειχθεί στην πράξη ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει έναν εναλλακτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Δρόμο, στον οποίο όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το κόμμα θα έχει σύμμαχο και όχι αντίπαλο τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το συνέδριο του κόμματος, τέλος, παραπέμπεται στις καλένδες. Δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα ούτε μπορούν να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης