Από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, αντλήθηκαν τελικά τα χρήματα για τα μέτρα στήριξης

Από το «μαλακό» μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, αντλήθηκαν τελικά οι απαραίτητοι πόροι για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κοροναϊού, όπως επιβεβαίωσαν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που θα αντληθεί είναι 12 με 14 δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μαξιλάρι είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο.

Η απόφαση προκαλεί αίσθηση και προβληματισμό σχετικά με τη διαχείριση των αποθεμάτων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και λίγες ώρες πριν τη διαρροή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριζε πως το «μαξιλάρι» δεν πρόκειται να πειραχτεί για τα οικονομικά μέτρα, προσθέτοντας πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. Η «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το “μαξιλάρι” ούτε τον Ιούνιο», δήλωσε το πρωί της Τρίτης.

Το αποκαλούμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι το ταμειακό απόθεμα συνολικού ύψους 37 δισ ευρώ, το οποίο άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του σχεδιασμού για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Σημειώνεται πως το «σκληρό» μέρος, είναι δεσμευμένο από τον ESM και ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εξασφαλίζεται και η αποπληρωμή των δανείων.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τον Μάρτη δεν αντλήθηκαν χρήματα από το μαξιλάρι. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως όλες οι πληρωμές είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλη. Άρα – και σε αντίθεσή με τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς – τα μέτρα χρηματοδοτούνται από το «μαξιλάρι» και όχι από άλλα ταμειακά διαθέσιμα, όπως ανέφερε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. 

Σημειώνεται η παραδοχή από τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών έρχεται μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης. Επίσης η διαρροή για τη χρήση του μαξιλαριού έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν από τις αγορές έξτρα χρήματα.

Τσακαλώτος: Αδιανόητη αδιαφάνεια, να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων του», τονίζει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος με μια οργισμένη ανακοίνωση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εμπνευστής του «μαξιλαριού ασφαλείας» για την έξοδο από τα μνημόνια, σημείωσε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για την δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί».

Όπως τονίζει, «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση για αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ΝΔ προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ. Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που 63 βουλευτές καταθέσαμε την Δευτέρα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία. Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα. Όπως έχουμε ξαναπεί κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια».

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων του. Οφείλει να παραδεχτεί ότι αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει. Λίγη διαφάνεια στην χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει» καταλήγει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

tvxs.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης