«Αγνώριστα» τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων λογο της πανδημίας

Καθώς ο αγώνας όλων συνεχίζεται κατά της πανδημίας , στο μέτωπο των δημόσιων νοσοκομείων διαπιστώνεται ότι κυριαρχεί ο κορωνοϊός και έχουν «εξαφανιστεί» άλλα νοσήματα ή παθήσεις. Ακόμη και οι ασθενείς με εμφράγματα ή άλλα επείγοντα καρδιολογικά συμβάντα φαίνεται ότι είναι λιγότεροι τον τελευταίο μήνα που η χώρα και το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στον κλοιό του κορωνοϊού.

Το μόνιμο σκηνικό, που αποτυπωνόταν σε κάθε εφημερία πριν από την επέλαση του κορωνοϊού, με τους 1.000 και πλέον πολίτες στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», τα 100 και πλέον ράντζα που αναπτύσσονταν έπειτα από κάθε εφημερία στο «Αττικόν», οι χιλιάδες κλήσεις ημερησίως στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο, έχει αλλάξει άρδην, προκαλώντας τον προβληματισμό όλων όσων βρίσκονται μέσα στο σύστημα υγείας. Πλέον στα εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν καταγράφεται μεγάλη προσέλευση ασθενών, συνεπώς ούτε και πολύωρες αναμονές, τα ράντζα έχουν «εξαφανιστεί» σχεδόν από παντού, οι δε διασώστες του ΕΚΑΒ δέχονται κλήσεις και διακομίζουν όπως λένε, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου, μόνο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία.

Είναι ο φόβος του κορωνοϊού που πλανάται απειλητικός μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που μπορεί να καθηλώνει τους Έλληνες στα σπίτια, ακόμη και με πρόβλημα υγείας; Ή μήπως ο κορωνοϊός δρομολογεί μία νέα φάση για το σύστημα υγείας και την ουσιαστική αξιολόγηση των περιστατικών που καταγράφονται ως επείγοντα και διαχειρίζεται κάθε εφημερεύον νοσοκομείο; Αυτό που ουδείς μπορεί να αποκλείσει βεβαίως είναι η άμεση συσχέτιση της μεγάλης κίνησης που παρατηρούνταν στα ΤΕΠ με την έλλειψη σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας.

Χωρίς οικογενειακούς γιατρούς και δομές πρωτοβάθμιας υγείας η υπερφόρτωση των Επειγόντων στα δημόσια νοσοκομεία θεωρείται μονόδρομος. Ωστόσο, αυτή η κατεύθυνση πιστεύεται πως θα αλλάξει μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στο συγκεκριμένο πεδίο, με αφορμή και τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως έχουν αποφασιστεί -και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και για την καλύτερη διαχείριση των επειγόντων στα νοσοκομεία- οι δωρεάν επισκέψεις κατ΄οίκον από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ενώ ενισχύονται περαιτέρω με τις προσλήψεις που γίνονται με ταχείες διαδικασίες, και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως τα Κέντρα Υγείας στα αστικά κέντρα.

Τέλος η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έχουν 3 Και 4 χρόνια θα έδεινε περισσότερη ευελιξία  στο σύστημα  υγεία αξιοποιώντας τους σε όλες τις βάρδιες μιας και πολλοί εξ αυτών έχουν περιορισμούς στον αριθμό των νυχτερινών και στις αργίες.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης