Εργαζόμενοι Βενιζελείου: Νοσηλεύουμε ασθενείς για κορωνοϊό χωρίς να είμαστε νοσοκομείο αναφοράς

Εξηγήσεις για το γεγονός ότι αν και δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο  covid 19, εντούτοις νοσηλεύει τέτοια περιστατικά ζητούν΄υν με επιστολή της η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου στον Υπουργό Υγείας και στο Δ.Σ του Ε.Ο.Δ.Υ.

“Η Ένωση Εργαζομένων του Γ.Ν Βενιζέλειο – Πανάνειο με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να σας εκφράσει πρωτίστως την αμέριστη στήριξη του προσωπικού του Νοσοκομείου μας στην Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19.

Ομολογουμένως το Σύστημα Υγείας βίωσε μια πρωτόγνωρη και έντονα στρεσογόνα κατάσταση, για την οποία τάχιστα έπρεπε να γίνουν οργανωτικές βελτιώσεις και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό πρωτίστως τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών αλλά και την προετοιμασία του συστήματος υγείας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που ενδεχομένως παρουσιάζονταν ή πρόκειται να παρουσιαστούν σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά αλλά και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ ορίστηκαν ανα την επικράτεια Νοσοκομεία Αναφοράς, τα οποία και ανέλαβαν την υποχρέωση να οργανωθούν επιχειρησιακά και υλικοτεχνικά  για να αντιμετωπίσουν τα επιβεβαιωμένα αλλά και τα ύποπτα κρούσματα με covid-19.

Παρά ταύτα όμως και με την  εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων, άτυπα και προφορικά, εδόθη η εντολή σε Νοσοκομεία, που δεν είχαν οριστεί ως Νοσοκομεία Αναφοράς, να νοσηλεύσουν περιστατικά, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η ενδεδειγμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και η κατάλληλη χωροταξική διαμόρφωση τους τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού όσο και των νοσηλευομένων.

Έτσι και στο Γ.Ν Βενιζέλειο – Πανάνειο στις 23 Μαρτίου 2020 προσήλθε ασθενής, με Αργεντινή υπηκοότητα, από κρουαζιερόπλοιο το οποίο έπλεε νότια της Κρήτης. Το περιστατικό διεκομίσθη στο Βενιζέλειο, το οποίο και εφημέρευε και μετά την αρχική αντιμετώπιση και σταθεροποίηση του στο ΤΕΠ κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του σε ΜΕΘ.

Η εν λόγω ασθενής εισήχθη τελικά στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου, παρά το γεγονός ότι Νοσοκομείο Αναφοράς στην Ανατολική Κρήτη είχε οριστεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο εκείνη τη χρονική στιγμή νοσήλευε μόνο ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-19 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

H εισαγωγή μάλιστα στη ΜΕΘ του Βενιζελείου έγινε προς μεγάλη έκπληξη και προβληματισμό του προσωπικού της Mονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεν υπήρχε καμία προηγούμενη επίσημη ενημέρωση ότι στο εξής καλείται να νοσηλεύει όλα τα περιστατικά covid-19 που θα χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Έκτοτε στο Νοσοκομείο χρειάστηκε να νοσηλευτούν και άλλα περιστατικά, ευτυχώς ελάχιστα στον αριθμό. Η επιτακτική όμως ανάγκη σε ελάχιστο χρόνο να οργανωθεί το Νοσοκομείο δημιούργησε πολλές εντάσεις, σπασμωδικές οργανωτικές κινήσεις και δυσλειτουργίες στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών που έκαναν χρήση των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου( συγχώνευση και μεταφορά κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού κ.α).

Στις 24/3/2020 η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου Γ.Ν, αφουγκραζόμενη τον έντονο προβληματισμό του προσωπικού μας, κατέθεσε ερώτημα  στην Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αιτούμενη να απαντηθεί εγγράφως και αιτιολογημένα το ερώτημα γιατί το περιστατικό με covid-19 δεν διεκομίσθη στο Νοσοκομείο αναφοράς και εισήχθη στην ΜΕΘ του Βενιζελείου καθώς και σε ποια φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού βρισκόμασταν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επίσης ζητήθηκε να μας κοινοποιηθεί εγγράφως και το εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου, βάσει του οποίου το προσωπικό μας θα έπρεπε να ενεργεί, προς αποφυγή λανθασμένων χειρισμών και διαδικασιών, οι οποίες θα ήταν ιδιαιτέρως επισφαλείς τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα 9/5/2020 το εν λόγω αίτημα μας δεν έχει απαντηθεί ούτε από τη Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης ούτε από την Διοίκηση του Γ.Ν Βενιζέλειο – Πανάνειο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.

Επίσης παρά τις όποιες δικές μας αναζητήσεις, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να βρούμε κάποια εγκύκλιο, απόφαση, τροπολογία ή νομιμοποιητικό έγγραφο , που να τροποποιεί την αρχική απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ για τα Νοσοκομεία Αναφοράς και να ορίζει ότι όλα τα Νοσοκομεία πλέον θα νοσηλεύουν περιστατικά με covid-19.

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε εσας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο θεσμικό και επιστημονικό φορέα, και σας καλούμε όπως μας απαντήσετε εγγράφως στους κάτωθι προβληματισμούς μας, προς αποκατάσταση των οιονδήποτε ενστάσεων μας περί των διαδικασιών που τηρήθηκαν.

Με βάσει ποια επίσημη απόφαση, τροπολογία ή εγκύκλιο εδόθη προφορικά εντολή να νοσηλεύουμε στο Βενιζέλειο περιστατικά, ενώ δεν είμαστε Νοσοκομείο Αναφοράς;

Γιατί δεν μας κοινοποιήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο καθορίζει εγγράφως τις φάσεις διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης;

Γιατί δεν μας κοινοποιήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου, βάσει του οποίου εκλήθη να εργαστεί το προσωπικό μας;

Γιατί επετράπη η διάκριση των υγειονομικών υπαλλήλων σε υπαλλήλους Νοσοκομείων Αναφοράς και μη αφού ανά την επικράτεια δεν εφαρμόστηκε η ουσιαστική διαφοροποίηση των Νοσοκομείων ως προς τη νοσηλεία των περιστατικών.

Καθημερινά επίσης γινόμαστε γνώστες χορηγιών από ιδιωτικές επιχειρήσεις στο προσωπικό των Νοσοκομείων αναφοράς, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνία. Οι εν λόγω χορηγίες είναι δευτερευούσης σημασίας για εμας και το προσωπικό μας, καθώς η πάγια και διαχρονική μας διεκδίκηση είναι η αναγνώριση του έργου μας από την πολιτεία και η ένταξη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΕ. Όμως, παρά ταύτα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ηθική αδικία εις βάρος του προσωπικού μας, που έδωσε με απόλυτο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση τη μάχη έναντι του αόρατου εχθρού. Και αυτή την ηθική διάκριση και αδικία σας καλούμε όπως την αποκαταστήσετε στην κοινωνία ως καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς.

Αναμένοντας την έγγραφη απάντηση σας, σας δηλώνουμε και πάλι τη συστράτευση μας στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της Πανδημίας. Το προσωπικό του Βενιζελείου ήταν απο την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή και θα παραμείνει, όπως άλλωστε πράττει διαχρονικά για την προάσπιση της υγείας των πολιτών, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλα τα ποσοστά αποδοτικότητας του Νοσοκομείου. Απαιτεί όμως και την ανάλογη διαφάνεια, την ανάλογη οργάνωση, τα ανάλογα κονδύλια, το ανάλογο προσωπικό και τον ανάλογο σεβασμό στην προσπάθεια που κάνει.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση”

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης