Καιρός: Έρχεται Σαββατοκύριακο με καύσωνα – Οργανωμένες πλαζ: Το σχέδιο για τη λειτουργία τους

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μπορεί να είναι συνηθισμένες για τον Ιούλιο στη χώρα μας, όμως για τον μήνα Μάιο είναι αρκετά σπάνιες. Πότε θα “δροσίσει”.

Ξεκίνησε ήδη από σήμερα η ζέστη στη χώρα μας αλλά και γενικότερα σε όλη τη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο με μέγιστες θερμοκρασίες τους 35 βαθμούς.

Στη Λειβαδιά και στη Θήβα η θερμοκρασία έφτασε τους 35 βαθμούς, στην Τρίπολη και τη Λάρισα τους 34 και στη Γόρτυνα κα τη Σπάρτη τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο Παρασκευή σε πολλές περιοχές της κεντρικής και της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδος ο υδράργυρος τοπικά θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου , ενώ το Σαββατοκύριακο θα έχουμε και 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μπορεί να είναι συνηθισμένες για τον Ιούλιο στη χώρα μας, όμως για τον μήνα Μάιο είναι αρκετά σπάνιες, όχι όμως πρωτόγνωρες για την εποχή.

Ανάλογες θερμές εισβολές σημειώνονται στατιστικά περίπου 2 ανά δεκαετία και ενδεικτικά αναφέρουμε τον πολύ ζεστό Μάιο του 1964, 1969, το 1973, 1977, το 1982 και 1988 καθώς και το 1994 , 1996 και 1997 , με υψηλότερη θερμοκρασία τους 40 βαθμούς στη Λάρισα το 1969, τους 40.6 βαθμούς στο Άστρος Κυνουρίας το 1988 και τους 39 βαθμούς στην Αθήνα το 1997.

Οργανωμένες πλαζ: Το σχέδιο για τη λειτουργία τους

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις σε Εύβοια, Ελαφόνησο και Λευκάδα.

Από τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια. Όχι στην Λευκάδα καθώς είναι νησιωτική περιοχή.

Πώς θα ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ – Το σχέδιο

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς από το Σάββατο ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 515 οργανωμένες πλαζ που θα ανοίξουν για τους λουόμενους στις 8 το πρωί.

Φυσικά, τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης θα είναι αρκετά τσουχτερά για τους απείθαρχους. Και πιο συγκεκριμένα:

  • θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.
  • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται.

«Αν δεν είστε έτοιμοι μην ανοίξετε», ήταν η σύσταση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς προς όλους όσοι δραστηριοποιούνται στις οργανωμένες πλαζ.

Οι κανόνες

Πιο συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν επιτρέπεται για τις παραλίες:

  • Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος
  • Επιβάλλεται χρήση μάσκας στους εργαζομένους
  • Απαγορεύεται το ντελίβερι
  • Απολύμανση καρέκλας ξαπλώστρας

Επιτρέπεται η μετακίνηση στην Εύβοια – Όχι σε Λευκάδα και Ελαφόνησο

Οπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και στην Κρήτη. Διευκρίνισε, δε, ότι επιτρέπεται η οδική μετακίνηση και στην Εύβοια.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προς το παρόν απαγορεύεται η μετακίνηση στη Λευκάδα αλλά και την Ελαφόνησο. Στις δύο αυτές περιοχές, ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα νησιά. Δηλαδή, η μετακίνηση θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης