Φαρμακεία: Άδεια τα ράφια από γνωστά φάρμακα – Καταγγελίες για ελλείψεις

Άδεια από γνωστά και ευρείας χρήσης φάρμακα εξακολουθούν να είναι τα ράφια των φαρμακείων παρά την επαναλειτουργία της αγοράς μετά τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ταλαιπωρία για ασθενείς και φαρμακοποιούς εξακολουθεί να είναι το θέμα των ελλείψεων γνωστών φαρμάκων. Γνωστά φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές εξαφανίζονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μεταξύ άλλων πολύ συχνά λείπουν καρδιολογικά φάρμακα, νευρολογικάδερματολογικά κ.λ.π.

Ένα φαινόμενο που οφείλεται εκτός των άλλων στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Στις εξαγωγές δηλαδή που γίνονται με φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά στη συνέχεια επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, επειδή η τιμή διάθεσή τους εκεί είναι πιο συμφέρουσα. Με βάση τα στοιχεία των επίσημων φορέων, οι παράλληλες εξαγωγές κυμαίνονται κάθε χρόνο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Κατά την περυσινή χρονιά είχαν αγγίξει τα 380 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση του ΕΟΦ

Η επίσημη πολιτεία μέσω του ΕΟΦ επιχειρεί να σταματήσει τις παράλληλες εξαγωγές, αφού προβλέπεται η απαγόρευσή τους όταν καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στη αγορά. Όμως μία πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ άναψε φωτιές στους κόλπους των φαρμακοποιών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, στις αρχές Ιουλίου με απόφαση του Οργανισμού αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.

«Το δυστύχημα είναι ότι τα φαρμακεία αλλά και οι ασθενείς δυσκολεύονταν αφάνταστα για να βρουν ή δεν έβρισκαν τα εν λόγω φάρμακα ακόμη και στην περίοδο που ίσχυε η απαγόρευση εξαγωγών. Ως εκ τούτου μας προξενεί τεράστια εντύπωση σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε ο ΕΟΦ και προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών» σημειώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.

Ο κλάδος καλεί τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα προς διευθέτηση του θέματος, όχι απελευθερώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές αλλά ελέγχοντάς τες για τα φάρμακα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να βρουν οι Έλληνες ασθενείς. «Είναι σαφές ότι πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέχει η υγεία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε τέτοια κρίσιμη εποχή πανδημίας λόγω κορονοϊού» καταλήγει ο φαρμακευτικός σύλλογος.

Πηγή ethnos. gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης