Η Αγία Σοφία τζαμί – Αντιδράσεις Τούρκων διανοούμενων στη μετατροπή σε τζαμί – Επικρίνουν Ερντογάν

Γροθιά στο στομάχι των δισεκατομμυρίων Χριστιανών αποτελεί η απόφαση το Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Οι αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ποιμαίνουν της χώρες της Ευρώπης αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός όμως οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι έδειξαν αρχικά μουδιασμένοι να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο ενώ αίσθηση προκαλεί η μέχρι στιγμής αφωνία της Αγίας Εδρας.

Ο Ναός σύμβολο για τους Χριστιανούς, ο Ναός σύμβολο του Ιουστινιανού, αυτού που νίκησε σε δόξα τον Ναό του Σολομώντα επιστρέφει στο καθεστώς που επέβαλε ο Μωάμεθ ο Πορθητής το 1453, τότε που το Χαλιφάτο εμφανίστηκε στην Ευρώπη.

Με την κίνησή του ο Ερντογάν προσφέρει στο λαό του ότι δεν τόλμησε κανένας από τους 12 ηγέτες του που μεσολάβησαν από την ημέρα ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι και την εκλογή του και από το 1935 , όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Ανατρέπει με μία ακόμη απόφαση του το «ιδεώδες» του κεμαλισμού  που κυριαρχεί στην γείτονα επί σχεδόν 100 χρόνια. Συσπειρώνει στο πρόσωπο του μεγάλες ομάδες μουσουλμάνων απανταχού της γης από το Κατάρ, το Ιράν, την Αίγυπτο και την Λιβύη μέχρι τα Βαλκάνια όπου οι πιστοί του Μωάμεθ αποτελούν μεν μειονότητες αλλά είναι συμπαγείς, ισχυρές και δυνατές…

Η Αγία Σοφία δίνει στον καταγόμενο από τα χωριά του Ευξείνου Πόντου Ταγίπ Ερντογάν το συντριπτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων Σουνιτών, Σιιτών, Αλεβιτών και Ουαμπαχιστών ηγετών ακόμη κι εκείνων που οι οίκοι τους έχουν οριστεί ως φύλακες του Κορανίου,  της ιστορίας και της παράδοσης  όπως η οικογένεια του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, της δυναστείας του Μαρόκου και των Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η Αγία Σοφία τζαμί – Γροθιά στο στομάχι των χριστιανών σε όλον τον κόσμο | tovima.gr

Αντιδράσεις Τούρκων διανοούμενων…

«Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία», δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

Την αντίδρασή τους στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράζουν από το πρωί του Σαββάτου Τούρκοι διανοούμενοι, σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν για την απόφασή της… «προκαλώντας» τη μήνη του φιλο-κυβερνητικού τύπου, που χαρακτηρίζει τη διαφορετική άποψη «σκανδαλώδη».

«Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία», δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που δηλώνει επίσης στο BBC News ότι «υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται».

Ελίφ Σαφάκ

Η γνωστή συγγραφέας, Ελίφ Σαφάκ, τη χαρακτηρίζει ως «μια πολύ ατυχή απόφαση, μια απόφαση καθαρά που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό. Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα».

Μπασκίν Οράν

Ο πολιτικός επιστήμονας και γνώστης των μειονοτικών θεμάτων της Τουρκίας, Μπασκίν Οράν, αναφέρει: «Η τελευταία πυρίτιδα στο χέρι έχει πλέον εξαντληθεί. Τώρα εκρήγνυται. Ας δούμε τι συμβαίνει. Η πυρίτιδα τελείωσε. Μόνο η εξωτερική πυρίτιδα παρέμεινε. Συρία και Λιβύη».

Γιαβούζ Μπαϊντάρ

Ο δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Περαστικά Τουρκία… Αυτή η απόφαση ίσως να είναι ο δυναμίτης στα θεμέλια της κοσμικής Τουρκίας. Μπορεί να ειπωθεί ότι ποτέ δεν υπήρξε υπερασπιστής σε αυτή τη χώρα που να σέβεται τις ταυτότητες και τις πεποιθήσεις των άλλων».

Νεβσίν Μενγκιού

Η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού αντίστοιχα γράφει: «Η κυβέρνηση εξαρτάται από το αίσθημα της νίκης εναντίον των εχθρών που δημιουργεί και χρειάζεται συνεχώς αυτό το συναίσθημα για να διατηρήσει τη βάση και τον εαυτό της μαζί. Η απόφαση της Αγίας Σοφίας είναι μια λανθασμένη απόφαση που λήφθηκε προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης