Αγία Σοφία: Φανατισμός και σόου από τον Ερντογάν – Σακελλαροπούλου: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά προσβολή

 Eικόνες από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή ύστερα από 86 χρόνια..

Εκατοντάδες πιστοί έξω από την Αγία Σοφιά την Παρασκευή 24/7

Aμέσως μετά τις κραυγές του Αλαχού Ακμπάρ, που υψώθηκαν στην πλημμυρισμένη από κόσμο πλατεία Σουλταναχμέτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορώντας στο κεφάλι το λευκό τακέ, έψαλε καθισμένος οκλαδόν στην Αγία Σοφία, μπροστά από τους παραταγμένους ιμάμηδες, μόνος, την πρώτη σούρα του Κορανίου. Λίγα λεπτά μετά ξεκίνησε το πρώτο Ναμάς, η πρώτη προσευχή στο «Τζαμί Αγία Σοφία» πλέον, 24 Ιουλίου, στοχευμένα την ίδια ημέρα που το ’23 υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης (!), χοροστατούντος του επικεφαλής της Ανώτατης Θρησκευτικής Αρχής Αλή Ερμπά, ο οποίος στο τέλος της κράδαινε ένα ξίφος στον αέρα, ουρλιάζοντας: «Οποιος τολμήσει να αγγίξει αυτό το κτίριο, θα καεί»!

Ένα εκατομμύριο κόσμος, σύμφωνα με το κρατικό TRT, χωρίς να τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες κοινωνικής απόστασης για τον covid 19, που θερίζει ακόμη τη χώρα, είχε κατακλύσει από πολύ νωρίς το πρωί σήμερα τους αποκλεισμένους από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις δρόμους (17.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις) που οδηγούν στη Αγία Σοφία. Κάποιοι, ακόμη και ερχόμενοι ειδικά για την ημέρα από το Βέλγιο και τη Γερμανία, είχαν κατασκηνώσει από χτες το βράδυ στο προαύλιο, με ταπεράκια και κουβερτάκια, ούτως ώστε να εξασφαλίζουν μια καλή κεντρική θέση για το μεγάλο γεγονός.

Ένας νεαρός περιμένει την έναρξη της προσευχής στην ιστορική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, έξω από την Αγία Σοφία

 

Η εικόνα που έβλεπες από το πρωί πάντως έξω από την Αγία Σοφία, όπου στρώθηκε πλαστικός χλοοτάπητας και τοποθετήθηκαν δυο γιγαγοντοθόνες για να αναμεταδίδεται ζωντανά το εν εξελίξει τελετουργικό εντός του μνημείου, ήταν ξανά, όπως και την περασμένη βδομάδα σουρεαλιστική. Κάποιοι είχαν κουβαλήσει και στήσει ακόμη κι ομπρέλες θαλάσσης, με τον λογότυπο αναψυκτικού, άλλοι στέκονταν για ώρα με τη σημαία της Παλαιστίνης και του Λιβάνου μπροστά από τις κάμερες, πυρωμένοι, στάζοντας. Οι περισσότερο προνοητικοί είχαν τυλίξει το κεφάλι τους, λόγω της ισχυρής ηλιοφάνειας, με μια πετσέτα, περιμένοντας στωικά απάνω στο χαλάκι που είχαν κουβαλήσει μαζί τους την έναρξη του ναμάς.

Πλήθος κόσμου έξω από την Αγία Σοφιά αναμένει την έναρξη της πρώτης προσευχής

Οι ελάχιστοι ξένοι τουρίστες στα ξενοδοχεία που ανοίξανε ξανά πριν λίγες μέρες στην ευρύτερη περιοχή του Σουλταναχμέτ εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτά από τα στίφη που κάθονταν χωρίς μάσκα σαν τα μυρμήγκια οκλαδόν στους δρόμους για το τελευταίο συμβολικό αλλά κραυγαλαίο κεφάλαιο στην επιχείρισης αποκεμαλοποίησης μιας χώρας, που βάλλεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, πέρα από την πανδημία. Η πόλη είχε παραλύσει από τα μέτρα ασφαλείας, καθώς ήδη από τη γέφυρα του Γαλατά απαγορευόταν η διέλευση οχημάτων. Για να προσεγγίσει κανείς την Αγια Σοφιά έπρεπε, αποβιβαζόμενος από βαποράκι, τραμ, μετρό, οχήματα ή λεωφορείο (είχαν επιστρατευτεί 25 επιπλέον για τη μέρα) να περπατήσει 1,5 ώρα!

Η πρώτη προσευχή ναμάς κράτησε 50 περίπου λεπτά, με όλο το υπουργικό συμβούλιο, εκτός από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο, σε στάση οκλαδόν πάνω από το 2000 τ.μ μπλε χαλί, που στρώθηκε (θα συμπληρωθεί με ακόμη 2000 τ.μ εντός της χρονιάς). Τα χέρια συχνά τα είχαν απλωμένα, δεόμενοι. Δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πολιτικός σύμμαχός του Ντεβλέτ Μαχτσελί του ακροδεξιού MHP άκουγε με σκυμμένο το κεφάλι το Ναμάς, ενώ πίσω τους οθόνες δεκάδων κινητών ήταν διαρκώς αναμμένες, είτε για φωτογραφίες του χώρου, είτε για selfie. Στη λίστα των 500 προσκεκλημένων VIP βρισκόταν όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας, ανάμεσά τους τo ισλαμικό κόμμα Saadat και το εθνικιστικό Iyi Ρarti της Μεράλ Ακσενέρ, πλήν του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που ήταν και το μοναδικό που σήκωσε τους τόνους κατά της μετατροπής του χαρακτήρα και της χρήσης του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ηχηρή υπήρξε η απουσία του προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, παρότι ο Μουαμέρ Ιντζέ, ο κεμαλιστής πολιτικός που κράδαινε σαν ηθοποιός φαρσοκωμωδίας κρεμμύδια και πατάτες στην προεδρική κούρσα έναντι του Ερντογάν στις εκλογές του ’18, αποτυγχάνοντας παταγωδώς, δέχτηκε να παραστεί, αλλά προσευχόμενος στη αυλή. Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχαμε απ’ το επιτελείο του δημάρχου της Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο μετριοπαθής πολιτικός σταρ έλαμψε , όπως κι ο Κιλιντζάρογλου, δια στης απουσίας του στη τελετή του Ναμάς, παρόλο που σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευτική Cumhuryietξεκαθάριζε ότι η Αγία Σοφία στη συνείδησή του είναι τζαμί από το 1453!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα επικοινωνιακή παράσταση που έδωσε, ως νέος εθνάρχης, βγάζοντας έναν ακόμη, τελευταίο άσσο απ’ το μανίκι του, εν όψει των πρόωρων εκλογών τις οποίες είναι αναγκασμένος να προκηρύξει ώστε να έχει το δικαίωμα, βάσει του Συντάγματος, να κατέλθει υποψήφιος πρόεδρος για τρίτη θητεία, εξερχόμενος από την Αγία Σοφία, φορώντας πάντα μάσκα, επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Μωάμεθ το Πορθητή -ο οποίο, σημειωτέον, πρωταγωνιστούσε στα προπαγανδιστικά ψηφιακά βίντεο που παίζαν από το πρωί στα φιλοκυβερνητικά κανάλια υπενθυμίζοντας τη συντριβή της ορθόδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς. Βγαίνοντας από αυτό το πλήθος τον χειροκροτούσε. Στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την ημέρα, προσθέτοντας ικανοποιημένος ότι συμπροσευχήθηκαν από κοινού στο πρώτο ναμάς 350 χιλιάδες πιστοί.

Σακελλαροπούλου: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά προσβολή

«Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 46η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε, η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία μας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού υπογράμμισε ότι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα Τιμής, επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο. Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

Όπως ήταν αναμενόμενο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενη στη μετατροπή μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Όπως παρατήρησε «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «Η επέτειός μας είναι και ημέρα θλιβερής μνήμης. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο είναι μία οδυνηρή στιγμή στην ιστορία μας και ανοικτή πληγή για τον Ελληνισμό» και επανέλαβε ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδική αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις ειδικές συνθήκες που γιορτάζεται σήμερα η επέτειός για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο επέβαλε να έχουμε πολύ λιγότερους προσκεκλημένους, ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι φυσικές αποστάσεις.

Όπως παρατήρησε η πανδημία του κορονοϊού μας θέτει μπροστά σε νέες προκλήσεις και τόνισε ότι η Πολιτεία μας έγινε διεθνές παράδειγμα και πέτυχε να ανακόψει το πρώτο κύμα. «Εμπιστευθήκαμε το Κράτος και εκείνο εμπιστεύθηκε τους πολίτες του: τους ειδικούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν επίσης άνθρωποι της παραγωγής και της εργασίας, αυτοί που δούλεψαν και για όσους από μας είχαμε την πολυτέλεια να μείνουμε σπίτι», πρόσθεσε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η πανδημία απέδειξε, ακόμη μια φορά στην ιστορία μας, ότι μπορούμε να υπερβούμε την ατομικότητα και τον εγωισμό μας, να συσπειρωθούμε και να εργαστούμε για τον κοινό σκοπό και το συλλογικό καλό και σημείωσε ότι «Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να είναι εδώ, ως τιμώμενοι καλεσμένοι, και συμπολίτες μας που φέρουν αυτό τον υψηλό συμβολισμό. Η παρουσία τους είναι η ελάχιστη αναγνώριση που τους οφείλουμε. Είναι, ακόμη, μια ζωντανή υπενθύμιση ότι η μάχη με τον ιό δεν έχει τελειώσει και η εγρήγορση όλων μας είναι επιβεβλημένη».

Κλείνοντας, την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι στις μέρες μας, η δημοκρατία συχνά απομυθοποιείται και γίνεται αντικείμενο οξείας κριτικής. Ιδίως από τους λαϊκιστές και τους ακραίους, κάθε πολιτικής κατεύθυνσης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η δημοκρατία μας έχει βάθος, ιστορικό και κοινωνικό, και κανείς δεν μπορεί να την υποτιμά και να την ευτελίζει. Οι παραλληλισμοί που κάποιοι αποτολμούν με τη σκοτεινή περίοδο της επταετίας δεν είναι μόνον ανιστόρητοι, αλλά και ευθέως αντιδημοκρατικοί».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «ότι τέλεια δημοκρατία δεν υπάρχει. Η εκπλήρωση των ιδανικών και των υποσχέσεών της είναι μία συνεχής διεκδίκηση, μία δύσκολη και απαιτητική άσκηση. Και έχουμε να κάνουμε πολλά: για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη προοπτική ζωής για τους νέους. Για τη δημιουργία μιας ανοικτής κοινωνίας που μας περιλαμβάνει όλους».

ΠΗΓΗ ethnos.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης