Φωτιές σε Πελοπόννησο – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε κοινότητες

Σε Ηλεία και Κορινθία τα βλέμματα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν πέντε κοινότητες του Δήμου Κορινθίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έκαιγε επί τρεις ημέρες και όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει κάνει στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, πήρε την συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Θα ισχύει για έξι μήνες. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πυρκαγιάς πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με τις περιοχές Αγ. Ιωάννη και Χιλιμόδι να είναι στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.

“Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής, λόγω της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, που μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι, όπου είναι σε εξέλιξη δασική φωτιά. «Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Επαναλαμβάνω, δεν έχει γίνει εκκένωση περιοχής, απλώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Χελιδονιού να είναι σε ετοιμότητα»,

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα -19:00, την Παρασκευή- 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρες Ο.Τ.Α, βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου, ενώ από αέρος συντρέχουν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Ενισχύσεις στην Ηλεία με αναζωπυρώσεις

Ενισχύονται οι δυνάμεις  της Πυροσβεστικής στη φωτιά σε δασική έκταση στο Γραμματικό Ηλείας. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη θέση Γραμματικό στο Λαντζόι και επεκτάθηκε προς Χελιδόνι και Ηράκλειά με το μέτωπο να σπάει σε τρία τμήματα. Η Πυροσβεστική έχει εισηγηθεί ωστόσο την εκκένωση του πρώτου. Όπως λένε οι πληροφορίες οι κάτοικοι έχουν συγκεκντρωθεί σε ασφαλές μέρος, προκειμένου να γίνει η απομακρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι μέτριοι αλλά είναι πιθανό να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Στην περιοχή επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά κινείται κατά μήκος του δικτύου της υψηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ και έχουν προκύψει προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση. Oι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς έρχονται μνήμες από τις πυρκαγιές του 2007, όταν όλη η περιοχή είχε γίνει στάχτη, με αποτέλεσμα 84 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.5119539.jpg

Ορατή από το διάστημα η φωτιά στην Κορινθία

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από την έναρξη και την εξέλιξη της φωτιάς. Πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο του πυρο-νέφους και ποιους κινδύνους εγκυμονεί.

Ορατή και από το διάστημα ήταν η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία, που βρίσκεται σε ύφεση την Παρασκευή μετά από τρεις μέρες. Την ίδια ώρα, το πυρο-νέφος που δημιουργήθηκε με τη μορφή μανιταριού πάνω από την φλεγόμενη περιοχή, δημιούργησε το δικό του μικρο-κλίμα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – meteo.gr,

Το meteo επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα τις εικόνες δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων. Η πρώτη δείχνει τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, στις 12:30 την Τετάρτη 22 Ιουλίου, καθώς και το πυρο-νέφος (pyrocumulus) που σχηματίστηκε από τις ισχυρές ανοδικές του αέρα, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει η πυρκαγιά.

11.jpg

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της δημοσίευσης,  Σ. Ντάφης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, εκ μέρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως «η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό». Αυτό συνέβη και στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη).

Πώς δημιουργείται ένα pyrocumulus;

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, η έντονη θέρμανση που προκαλεί μία πυρκαγιά εξαναγκάζει τον αέρα να κινηθεί βίαια προς τα πάνω, εκκινώντας μία κυκλοφορία κατά την οποία ο αέρας ρέει προς την πυρκαγιά, θερμαίνεται και κινείται ανοδικά. Ο ανερχόμενος θερμός αέρας είναι εξαιρετικά τυρβώδης, ώστε κατά την ανοδική του κίνηση αναμιγνύεται με ψυχρότερο αέρα και αρχίζει να ψύχεται. Καθώς το πλούμιο του κανπνού συνεχίζει να ανέρχεται σε μεγαλύτερα ύψη στην ατμόσφαιρα, η ελάττωση της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί στην οριζόντια διασπορά του καπνού και την περαιτέρω ψύξη του. Εάν ο καπνός φτάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος, η συνεχιζόμενη ψύξη του οδηγεί τελικά σε συμπύκνωση των υδρατμών επάνω στα σωματίδια της στάχτης, οπότε και δημιουργείται το νέφος pyrocumulus. Κατά τη διεργασία της συμπύκνωσης απελευθερώνεται λανθάνουσα θερμότητα, η οποία θερμαίνει τον αέρα μέσα στο pyrocumulus, συντηρώντας έτσι την ανοδική κίνηση και μεγέθυνση του νέφους.

πηγη ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης