Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία, ζητούν οι εργαζόμενοι

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων προκαλούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων τους του τμήματος Προμηθειών και των υπόλοιπων υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Στο «κόκκινο» λειτουργούν τον τελευταίο καιρό τα νοσοκομεία λόγω κορωνοιού. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά μάχη , προκειμένου να ανταπεξέλθουν όσο καλύτερα γίνεται στην πανδημία που πλήττει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Σε αυτή την μάχη όμως όπως λένε οι ίδιοι λείπουν όπλα…

Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι υπάρχουν μάσκες προστασίας με ληγμένη ημερομηνία.

Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις σωματείων εργαζομένων απο το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας μέχρι και το ΠΑΓΝΗ στην Κρητη…

 

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου προκαλούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών και των υπόλοιπων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και στη ΜΕΘ, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 1ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, χορηγείται μια (1) μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια ενώ στο 2ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χορηγούνται τρεις (3) μάσκες σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη την εβδομάδα.

Είναι φανερό ότι αν και αυξάνονται τα κρούσματα SARS-CoV-2 και μεγαλώνουν οι πιθανότητες για αναζωπύρωση ή εμφάνιση 2ου κύματος της επιδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο περιορίζει στο ελάχιστο κάθε προληπτικό μέτρο στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, στις Μεταφορές, στην Εστίαση για να διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά δεν παίρνει ούτε τα απολύτως αναγκαία μέτρα για το εφοδιασμό των δημόσιων μονάδων υγείας με υγειονομικό υλικό.

Συγκεκριμένα, δεν έχει εξασφαλίσει, με κεντρική προμήθεια, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχει χορηγήσει επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων μονάδων υγείας. Συνεχίζουν όμως να μοιράζουν φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους και με περίσσιο θράσος, κουνάνε επιδεικτικά το δάχτυλο προς τις λαϊκές οικογένειες, καθιστώντας τον καθέναν από εμάς υπεύθυνο για την εξάπλωση της επιδημίας.

Αποδεικνύονται, ταυτόχρονα, οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να καλυφθούν άμεσα, με κεντρική προμήθεια, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας

► να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας

Γνωρίζουμε, και αυτό διεκδικούμε, ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η δημιουργία ενιαίου  δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, πρώτα από όλα τους χρόνιους, με τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και υλικών και θα απαλλάξει τις δημόσιες μονάδες υγείας και συνολικά τη χώρα μας από την «εξάρτηση» από τα «επιχειρηματικά παιχνίδια» και τον «πόλεμο συμφερόντων» των επιχειρηματικών ομίλων..

Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στο ΠΑΓΝΗ, ζητούν οι εργαζόμενο

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ:

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ προκαλούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών και των υπόλοιπων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χορηγείται μια (1) μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια και ότι υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια σε τμήματα του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Είναι φανερό ότι, αν και αυξάνονται τα κρούσματα SARS-CoV-2 και μεγαλώνουν οι πιθανότητες για αναζωπύρωση ή εμφάνιση 2ου κύματος της επιδημίας, η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε τα απολύτως αναγκαία μέτρα για το εφοδιασμό των δημόσιων μονάδων υγείας με υγειονομικό υλικό.

Συγκεκριμένα, δεν έχει εξασφαλίσει, με κεντρική προμήθεια, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχει χορηγήσει επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων μονάδων υγείας.

Αποδεικνύονται, ταυτόχρονα, οι ευθύνες των κυβερνήσεων που απέρριπταν το αίτημά μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ώστε η προμήθειά τους να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά», όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να καλυφθούν άμεσα, με κεντρική προμήθεια, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

► να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Γνωρίζουμε -και αυτό διεκδικούμε- ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με την εξασφάλιση επάρκειας και τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και υλικών και θα απαλλάξει τις δημόσιες μονάδες υγείας και συνολικά τη χώρα μας από την «εξάρτηση» από τα «επιχειρηματικά παιχνίδια» και τον «πόλεμο συμφερόντων» των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης