Oruc Reis: Το τουρκικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Ένταση στην περιοχή και ανησυχία

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – “Πόλεμος νεύρων” από την Τουρκία

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει εισέλθει το τουρκικό ερευνητικό, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από την Αττάλεια. Άπλωσε καλώδια, αλλά δεν κάνει έρευνες.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας καλούν τον κυβερνήτη του ερευνητικού σκάφους να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με το militaire που επικαλείται διπλωματικές πηγές το τουρκικό ερευνητικό έχει ρίξει καλώδια στο “ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές “δεν κάνει έρευνες”.

Κάθε 15 λεπτά από ελληνικό πολεμικό εκπέμπεται το μήνυμα προς το Oruc Reis ότι παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία συζητήθηκαν οι πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότα.

Επίσης, η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX, σύμφωνα με την οποία η τουρκική είναι παράνομη και καλούσε τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την οδηγία που εξέδωσε η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το μεσημέρι της Δευτέρας είχε ισχυριστεί με ανάρτησή του στα social media ότι το ερευνητικό είχε φτάσει στην περιοχή όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες.

Υπουργείο Εξωτερικών: “Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό”

Για νέα σοβαρή κλιμάκωση που εκθέτει τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό ρόλο της Τουρκίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Περαιτέρω επισημαίνει πως έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Ειδικότερα, σημειώνει πως βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές και προσθέτει: Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποτραπεί κάθε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

“Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες”, αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να παρεμποδίσει οποιοδήποτε τουρκικό ερευνητικό επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

“Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ.

Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Γερμανία: Οι τουρκικές κινήσεις αποτελούν το “λάθος μήνυμα”

Την «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες» εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης