Κορονοϊός : Οι αντιδράσεις για το κλείσιμο των μπαρ – Πως είδαν στη Θεσσαλονίκη την ακύρωση της ΔΕΘ

Αντιδράσεις, από κόμματα και φορείς, προκαλούν τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση για την συγκράτηση της διασποράς του κοροναϊού μετά και τις επικίνδυνα αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Αποσπασματικά μέτρα που επιδεινώνουν την κρίση

Κοινή συνισταμένη της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση τόσο για την διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της διαχείρισης της κρίσης όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας είναι η αποσπασματικότητα και τα μπρος πίσω με την αυστηροποίηση και τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν ως αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι οικονομικοί δείκτες.

Αντιδράσεις μάλιστα προκαλεί και η ακύρωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία ωστόσο είναι επιβαρημένο το επιδημιολογικό φορτίο.

Σε πολιτικό επίπεδο οι οξύτερες αντιδράσεις για τα «πήγαινε-έλα» της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για τον κοροναϊό προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ στήριξη της τοπικής οικονομίας και των παραγωγικών φορέων της περιοχής ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντιφάσεις και παλινωδίες

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζονται στην κυβέρνηση αντιφάσεις, παλινωδίες και έλλειψη σχεδίου για την επανεκκίνηση και τη στήριξη της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού.

Μάλιστα στο στόχαστρο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται και το λουκέτο σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Πρόκειται για σπασμωδικά μέτρα με τα οποία τρέχει να καλύψει την εξάπλωση της πανδημίας αφού σπατάλησε όλο το χρόνο που είχε στη διάθεση της και εξάντλησε την εμπιστοσύνη και την υπομονή των πολιτών.

Οριζόντιος ο χαρακτήρας των μέτρων

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γκαρά Νατάσσα Έβρου, Χαρίτου Δημήτρης, Ροδόπης, Ζειμπέικ Χουσεϊν, Ξάνθης, Ελευθεριάδου Τάνια, Καβάλας και Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Δράμας κάνουν λόγο για σπασμωδικά μέτρα και αντιδρούν στον οριζόντιο χαρακτήρα τους καθώς όπως αναφέρουν «υπάρχει διαφορετικός αριθμός κρουσμάτων ανά νομό και περιοχή».

Επικρίνουν μάλιστα την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε επίσης να διαβουλευθεί με τα Επιμελητήρια και τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Τελειωτικό χτύπημα για τους επαγγελματίες

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου μιλούν για τελειωτικό χτύπημα της κυβέρνησης σε επαγγελματίες και τουρισμό, χρεώνοντας παραλογισμό σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον τουρισμό.

«Αντί να επιβάλλει εξαρχής υποχρεωτικά τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη τους στη χώρα σε όλους, με ενιαία εφαρμογή και χωρίς εξαιρέσεις, αντί να ενδυναμώσει τις δομές του ΕΣΥ με προσλήψεις και εξοπλισμό, αντί να εκπονήσει σχέδιο επανεκκίνησης, έρχεται τώρα να δώσει ακόμη ένα χτύπημα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους τουριστικούς προορισμούς, απαγορεύοντας τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 το βράδυ.

Ωστόσο, εστιατόρια και μικροί χώροι ψυχαγωγίας που είναι εύκολο να ελεγχθούν μπορούσαν να μείνουν ανοικτά.

Γι’ ακόμη μια φορά αλλοπρόσαλλα μηνύματα και μέτρα χωρίς κοινή λογική ίσα για να εξοβελίσουν από πάνω τους την πολιτική ευθύνη την ώρα που καλούνται οι πολίτες καθημερινά να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη.

Το καλοκαίρι …τέλειωσε για τον τουρισμό και την εστίαση

Ο κόσμος του Τουρισμού και της Εστίασης τελεί σε νέα σύγχυση. Το καλοκαίρι τελείωσε για τους επαγγελματίες του Τουρισμού και της Εστίασης και οι άνθρωποι που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Οι συνέπειες στην οικονομία και την απασχόληση θα είναι ανυπολόγιστες αν συνεχιστεί το μείγμα ασυναρτησίας και μη στήριξης. Η μόνη λύση είναι η αποφασιστική απευθείας στήριξη μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εργαζομένων όπως προτείναμε εξαρχής με το πρόγραμμά μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει ούτε σχέδιο διαχείρισης της κρίσης ούτε σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έχει όμως πλεόνασμα ανευθυνότητας, ανικανότητας και παραλογισμού και κατάλοιπα καθεστωτικών πρακτικών» αναφέρουν στη δήλωσή τους ο κ. Παππάς και η κα Νοτοπούλου.

Απειλές επιχειρηματιών της Μυκόνου για προσφυγή στη Δικαιοσύνη – Αντιδρούν στο κλείσιμο τα μεσάνυχτα

Famous quarter Little Venice in

Μια άκρως επιθετική ανακοίνωση εξέδωσε η Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου με την οποία προειδοποιεί την κυβέρνηση ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας από τα μεσάνυχτα, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούμε μοιρολατρικά την άδικη και απροειδοποίητη εξόντωση μας».

Στην ανακοίνωση θέτουν μια σειρά ερωτημάτων, με ειρωνική διάθεση ενώ εστιάζουν πλήρως στην δικαιολογημένη μεν ζημία που υφίστανται, χωρίς όμως και να δείχνουν να αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας με τα καθημερινά πλέον ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων.

Περί των ευθυνών δε ορισμένων επιχειρηματιών για την προκλητική παραβίαση των μέτρων που είχαν προηγηθεί με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η λήψη της απόφασης για κλείσιμο στις 12μμ δεν γίνεται καμία αναφορά.

Η ανακοίνωση του Σωματείου: 

″Θέλοντας να μας καταστήσετε απλούς θεατές της καταστροφής των επιχειρήσεών μας,  αιφνιδιάζοντας επαγγελματίες και εργαζόμενους σε τομείς που τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, με μια απόφαση που κατακεραυνώνει κάθε ελπίδα οικονομικής ανάτασης των επιχειρηματιών κατά το μήνα Αύγουστο που αποτελεί τον μήνα των διακοπών τόσο των Ελλήνων όσο και των τουριστών του εξωτερικού, σας γνωστοποιούμε την πλήρη απογοήτευσή μας και την καθολική εναντίωση μας στην επιπόλαιη και καταστροφική απόφαση σας για την παύση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα εως την 7 πρωινή εως τις 23/8/2020 και δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούμε μοιρολατρικά την άδικη και απροειδοποίητη εξόντωση μας και  απαιτούμε απαντήσεις στα κάτωθι: 

1. Με ποια κριτήρια επιλέγησαν οι συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος και δη η Μύκονος; Ζητούμε τη γνωστοποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στη νήσο Μύκονο με το οποίο αποφασίστηκε ότι από τις 11 μέχρι τις 23/8 θα απαγορεύεται η λειτουργιά των ΚΥΕ από τις 12.00 έως τις 07.00.

2. Βασει ποιων επιδημιολογικών δεδομένων τεκμαίρεται ότι ο ιός μεταδίδεται από τις 00.00 – 07.00 και όχι από τις 7.01-23.59; 

3. Γιατί μεταδίδεται μόνο στα ΚΥΕ και όχι στις βίλες; Έχετε σκοπό να σταματήσετε επιτέλους τα παράνομα πάρτυ που θα πολλαπλασιαστούν και θα φουντώσουν την επιδημία;

4. Γιατί δε μεταδίδεται ο ιός στα πλοία και στα αεροπλάνα; Έχει γίνει έλεγχος στην επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών ώστε να διαπιστωθεί ο συγχρωτισμός στις μπουκαπορτες των πλοίων;

5. Τι θα πούμε στους πελάτες που στέλνουν μαζικά Mails για ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα μετά τα νέα μέτρα; Πως θα αποζημιωθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις;

6. Τι θα πούμε στο 80-100% του προσωπικού που επιβάλλεται να απολύσουμε; Τι θα πούμε στις οικογένειες τους που αναμένουν να επιβιώσουν από την εποχιακή εργασία μέλους ή μελών της οικογένειας τους;

7. Ποια είναι τα σχέδια ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται ανεπανόρθωτα; Θα υπάρξει μειωμένο ενοίκιο μέχρι την αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν; Θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές;

Δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση κλεισμένοι μέσα στα γραφεία τους και με εξασφαλισμένο το μισθό τους, τι καταστροφή προκαλούν στο τουριστικό  προϊόν της χώρας τώρα και μακροπρόθεσμα χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για την δημόσια υγεία.

Δηλώνουμε ότι άμεσα θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που παραδειγματικώς βάλλει κατά της αρχής της νομιμότητας και της ισονομίας.

Η υγεία αποτελεί το ανώτερο αγαθό, η προάσπιση της, όμως, δε δύναται να είναι επιλεκτική”.

πηγή in.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης