Κορονοϊός: Πόσα τεστ έγιναν μέχρι σήμερα – Τι απαντά ο Κοντοζαμάνης – Πυρετός προετοιμασίας στο ΕΣΥ

Όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που επιστρέφουν από άδεια υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό χωρίς πρόβλημα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Απάντηση στα όσα έχουν καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) αλλά και γιατροί σχετικά με τη διενέργεια των τεστ σε όσους επιστρέφουν από την κανονική τους άδεια, έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Να υπενθυμιστεί ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας όσο εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο κορονοϊού πριν ξεκινήσουν να εργάζονται.

Ωστόσο από την πρώτη στιγμή είχαν καταγραφεί προβλήματα δεδομένου ότι στο ΕΣΥ εργάζονται περί τα 100.000 άτομα και οι περισσότεροι επιστρέφουν τις ίδιες εβδομάδες στην εργασία τους. Οι δυσλειτουργίες που σημειώνονται αφορούν και στην ανεύρεση μονάδας υγείας για να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο, ενώ τα αποτελέσματα των τεστ ανάλογα με το φόρτο εργασίας μπορεί και να καθυστερήσουν. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, πάντως δήλωσε πως τα τεστ στους εργαζόμενους γίνονται κανονικά αφού υπάρχουν τα διαθέσιμα αντιδραστήρια.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι δύο μεγαλύτερες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) η 1η και η 2η λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που πρέπει αυτήν την περίοδο να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, υποχρεώθηκαν να τροποποιήσουν τη διαδικασία. Ενδεικτικά σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) δόθηκε εντολή να υπάρξει ιεράρχηση στους υγειονομικούς με βάση ποιος είναι πιθανό να έχει βρεθεί κοντά σε κρούσματα. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα προηγείται στη διενέργεια των τεστ αφού θεωρείται πως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει προσβληθεί.

Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Πειραιά και των νησιών, με βάση τις διευκρινίσεις που έχει στείλει ο Διοικητής της ΥΠΕ, μόλις οι εργαζόμενοι δώσουν δείγμα για το τεστ, θα επιστρέφουν στη Μονάδα Υγείας που ανήκουν φορώντας υποχρεωτικά μάσκα σε όλους τους χώρους. Να σημειωθεί ότι συνολικά στο ΕΣΥ εργάζονται 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.

Κορονοϊός: Πυρετός προετοιμασίας στο ΕΣΥ

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφονται μέσα στον Αύγουστο. Οι αρμόδιοι του υπουργείου υγείας αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής, φοβούνται ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα δεδομένου ότι θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι παραθεριστές από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Γι αυτό εξάλλου και έγινε σύσταση από τον Νίκο Χαρδαλιά όποιος επιστρέφει από διακοπές να φορά απαραιτήτως μάσκα αλλά και να αυτοπεριορισθεί για επτά ημέρες. Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων φέρνει όμως και κινητοποίηση στο ΕΣΥ, αφού πλέον στη μάχη μπαίνουν και 24ωρα Κέντρα Υγείας.  Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται όλες οι μονάδες υγείας της χώρας, αφού ήδη ο κορονοϊός έχει δείξει και πάλι τα δόντια του, με άγνωστη πορεία από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο προετοιμασίας του συστήματος υγείας για πιθανή νοσηλεία πολλών περιστατικών από κορονοϊό, σκοπεύει από τον Σεπτέμβριο να θέσει σε 24ωρη λειτουργία πολλά Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα.

Στόχος να μεταβαίνουν πρώτα εκεί οι πολίτες με ύποπτα συμπτώματα και να μην υπάρχει συμφόρηση στα νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό βέβαια θα αποφεύγεται και μία πιθανή διασπορά του ιού μέσα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ήδη, άλλωστε έχουν καταγραφεί κρούσματα σε υγειονομικούς και έχει σημάνει συναγερμός.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές  τονίζουν ότι σε 24ωρη λειτουργία θα τεθούν Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων περιοχών με πολλούς κατοίκους, αλλά και σε νησιά, όπου όμως αυτό είναι εφικτό με βάση το διαθέσιμο προσωπικό. Ήδη πάντως λειτουργούν σε 24ωρη βάση κοντά στα 6 Κέντρα Υγείας που είχαν ενεργοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας για τον covid-19. Παράλληλα, αρκετά Κέντρα Υγείας που σήμερα λειτουργούν σε 12ωρες βάρδιες όπως αυτό στα Καμίνια και το Περιστέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Τα νοσοκομεία

Ήδη πάντως έχουν αυξηθεί και τα νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid-19 ώστε να μην σηκώνουν όλο το βάρος νοσηλευτικά ιδρύματα όπως είναι το Σωτηρία όπου νοσηλεύθηκε περίπου το 70% των ασθενών με κορονοϊό.

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλου, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν άμεσα μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

• Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».

• Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

• Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

πηγη ethnos.gr

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης