Κορονοϊός: Σε κρίσιμο σημείο οι εντατικές – Σαρηγιάννης: Χωρίς μέτρα τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα

Αυξάνονται σταθερά οι νοσηλείες δύσκολων περιστατικών με κορονοϊό. Στους 92 ανέρχονται τα άτομα που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Περισσότερα από 700 άτομα νοσηλεύονται λόγω κορονοϊου στα νοσοκομεία της χώρας, με τα 92 εξ αυτών να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο αριθμός δεν θεωρείται μεγάλος, την ίδια στιγμή δείχνει αυξητική τάση. Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, τότε θα δημιουργηθεί έντονο ζήτημα στην δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταπεξέλθει και θα πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη για νέες κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με την κα Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, αν υπάρχει “σπάσει” το όριο των 100 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και κινείται προς τις 150, τότε θα υπάρξει ιδιαίτερα μεγάλο ζήτημα στο ΕΣΥ.

Χθες ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω κορονοϊού είναι 91. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός αν σκεφτεί κανείς ότι στην κορύφωση της επιδημίας στη χώρα, εν μέσω καραντίνας, είχαμε φτάσει σε ανώτερο σημείο τις 93 διασωληνώσεις. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ τείνουν να ξεπεράσουν τις 100. Αν αυτό συμβεί τότε το ΕΣΥ θα σημάνει συναγερμό, καθώς τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά ξεπερνούν τα 400.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότi ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού έφτασε τα 436, αριθμός που δείχνει πως το κύμα του κορονοϊού παραμένει σε σταθερό αλλά σε υψηλό επίπεδο, όπως ακριβώς το είχε επισημάνει από την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Το πλέον όμως ανησυχητικό στοιχείο της επιδημίας είναι η πορεία της στην Αττική, με τα νέα κρούσματα για δεύτερο μήνα να κινούνται στα περίπου 200 – σήμερα καταγράφηκαν 219 νέα περιστατικά. Πρόκειται για στοιχεία που φέρνουν όλο και πιο κοντά το μέτρο της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Με ένα στα δύο κρούσματα κορονοϊού να εντοπίζονται στην Αττική, τρεις περιοχές της Δυτικής Αττικής συμπληρώνουν την πεντάδα με τις περιοχές του λεκανοπεδίου που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, από σύνολο των πλέον από 2.900 νέων κρουσμάτων, στην Αττική βρέθηκαν περί τα 1.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιά, όπου εντοπίζονται σταθερά τα περισσότερα κρούσματα, το top5 των “κόκκινων” περιοχών συμπληρώνουν ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου.

Όσον αφορά στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει στην περίοδο. της καραντίνας. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ο αριθμός αυτός όπως επίσημα τονίζεται από την επιστημονική κοινότητα αποτελεί σοβαρή παράμετρο για την αυστηροποίηση των μέτρων.

Σαρηγιάννης: Χωρίς μέτρα τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να παραμένει η Αττική λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Και γι’ αυτό ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι ξεκάθαρος: «Χωρίς μέτρα τα μοντέλα δείχνουν 2.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο».

Από τα 436 κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥτα 219 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική. Με τα μέτρα κατά του κορονοϊού να μην αποδίδουν και την επιδημία να μην υποχωρεί, ο κόκκινος συναγερμός που έχει σημάνει στην Αττική φέρνει τα νέα μέτρα ακόμη πιο κοντά.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, τα μέτρα αυτά ενδέχεται να είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας εκτός από τους κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους (ένα μέτρο που είναι πάντα στο τραπέζι, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος).

Χωρίς μέτρα κατά του κορονοϊού, 2.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο

Μια δραματική προειδοποίηση έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορούν πολύ εύκολα να φτάσουν τα 500 ή τα 600 την ημέρα κι αν δεν ληφθούν μέτρα, τον Δεκέμβριο μπορεί να φτάσουν τα 2000!

Τα μαθηματικά μοντέλα, είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής. Εκτίμησε πάντως ότι δεν πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.

Η «μάσκα παντού» θα ρίξει τα κρούσματα

Η καθολική χρήση μάσκας και με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ισχύσει το ωράριο λειτουργείας 22:00 με 05:00 στην εστίαση στην Αττική, ο Διονύσης Σαρηγιάννης είπε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».

Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης