Υγειονομικός στις ΗΠΑ με σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της Pfizer -Η ΕΕ θέλει τώρα περισσότερα εμβόλια της Pfizer – Γιατί απορρίφθηκαν το καλοκαίρι

Τρίτο περιστατικό εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της Pfizer-Biontech καταγράφεται με τον ασθενή αυτή τη φορά να είναι υγειονομικός υπάλληλος στην Αλάσκα των ΗΠΑ.

Όμως μεταδίδουν οι New York Times το άτομο αυτό δεν είχε ιστορικό αλλεργίας σε φαρμακευτικές ουσίες, ενώ νοσηλεύτηκε για να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τρία άτομα που έχουν δει τις επίσημες αναφορές για την υγεία του ασθενούς, ο οποίος παραμένει υπό παρακολούθηση.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν περισσότερα στοιχεία για το περιστατικό, καθώς μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να λάβουν το εμβόλιο τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Αμερικανοί.

Το περιστατικό αυτό, όμως, σε συνδυασμό με τις δύο αλλεργικές αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί στη Βρετανία, δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία στις αρχές για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι οι κλινικές δοκιμές της Pfizer που έγιναν σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους δεν κατέγραψαν σημαντικές παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους εθελοντές ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν πυρετό, άλγος και άλλα μικρά συμπτώματα.

Σε μεγαλύτερη παραγγελία από την Pfizer προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση αφού η ζήτηση είναι τεράστια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να αγοράσει έως 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 αφού τον Ιούλιο απέρριψε την ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το σχέδιο έρχεται αφού κάποια από τα υποψήφια εμβόλια που παρήγγειλε η ΕΕ σημείωσαν μη αναμενόμενες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές, αναγκάζοντας το ευρωπαϊκό μπλοκ και άλλα πλούσια κράτη να στηριχθούν προς το παρόν σε εμβόλια από λιγότερους παρασκευαστές σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το πρώτο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της Δύσης, κυκλοφορεί σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, και αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προχθές, Τρίτη, να ασκήσει την οψιόν της για αγορά έως 100 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων βάσει του ισχύοντος συμβολαίου με την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. Βάσει του ίδιου συμβολαίου έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για το πόσες από αυτές τις επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα ληφθούν. Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ η BioNTech αρνήθηκε να σχολιάσει.

Βάσει του συμβολαίου με την ΕΕ, οι δύο εταιρίες έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν άμεσα 200 εκατ. δόσεις μετά την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, έναντι 15,5 ευρώ ανά τεμάχιο, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters τον Νοέμβριο.

Οι επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα διατεθούν στην ίδια τιμή, αλλά θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι μπορούν να παρασκευάσουν περίπου 1,3 δισεκ. δόσεις έως τα τέλη του 2021, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα καθώς ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης