Νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα παρέλυσε στα κάτω άκρα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, παρέλυσε από το αυτοάνοσο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η νοσηλεύτρια του ΕΣΥ μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου παρουσίασε υψηλό πυρετό, κόπωση και παράλυση στα κάτω άκρα.

Η 40χρονη νοσηλεύτρια μητέρα δύο παιδιών  υπεβλήθη σε αξονική, η οποία ήταν καθαρή κι εξετάζεται περεταίρω από τους γιατρούς προκειμένου να δουν τι έχει συμβεί.

Παράλληλα λαμβάνει ειδική θεραπεία.

Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν η παράλυση της στα κάτω άκρα συνδέεται με το εμβόλιο, αν και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε πως η νοσηλεύτρια δεν ταλαιπωρούνταν από κάποιο πρόβλημα υγείας στο παρελθόν.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε μιλώντας στον Ant1, ότι πρόκειται για σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, αλλά κυρίως για σύνδρομο που εμφανίζεται μετά από ιώσεις.

«Δεν είναι σίγουρο ότι φταίει το εμβόλιο. Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε το εμβόλιο με το σύνδρομο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».

«Αν οφείλεται στο εμβόλιο το σύνδρομο, θεραπεύεται σίγουρα», εξέφρασε με βεβαιότητα ο καθηγητής και έκανε έκκληση να μη συνδέονται πράγματα που θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως με το εμβόλιο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θάνατο κάποιου 85χρονου λίγο καιρό μετά τον εμβολιασμό του, ως ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός.

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Δείτε τι αλλάζει στις παρενέργειες μετά τη 2η δόση

Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης τι παρενέργειες έχουν όσοι είχαν νοσήσει από κορωνοϊό πριν κάνουν το εμβόλιο. Ποιες είναι οι συχνότερες μετά την 1η και τη 2η δόση.

Ένας στους τρεις ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν είναι σοβαρές.

Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί έως τώρα είναι αναμενόμενες και οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο. Η συχνότερη είναι πόνος στο σημείο όπου γίνεται η ένεση.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από σχεδόν 35.000 ανθρώπους οι οποίοι εμβολιάσθηκαν τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι ήταν υγειονομικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, λένε ότι τα ευρήματα αυτά είναι καθησυχαστικά. Ωστόσο δεν είναι τα οριστικά, όσον αφορά τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων.

Εμβόλια mRNA

Τα νέα δεδομένα αφορούν ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο mRNA της εταιρείας Pfizer. Το εμβόλιο περιέχει αβλαβές τμήμα του γενετικού υλικού του κορωνοϊού. Μετά την έγχυσή του στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό αντιδρά και μαθαίνει να το αναγνωρίζει και να το καταπολεμά. Έτσι, αν ποτέ έρθει αντιμέτωπο με τον αληθινό κορωνοϊό, επιτίθεται και σε αυτόν.

Ο Dr Spector και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους χρήστες ειδικής εφαρμογής που έχουν αναπτύξει, να τους αναφέρουν τι συμπτώματα είχαν μετά τον εμβολιασμό τους. Επρόκειτο για 23.308 ανθρώπους οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και 12.444 που έκαναν την δεύτερη.

Τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιοποίησαν οι ερευνητές, οι εθελοντές είχαν τοπικές ή/και συστηματικές αντιδράσεις. Ειδικότερα:

  • Το 37% είχαν τοπικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν συνήθως ή πρήξιμο στο σημείο της έγχυσης, που εμφανιζόταν σε 1-2 μέρες από τον εμβολιασμό. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά την δεύτερη δόση ήταν περίπου 45%.
  • Περίπου ένας στους επτά εθελοντές (το 14%) είχαν τουλάχιστον μία συστηματική αντίδραση μετά την πρώτη δόση. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση ήταν περίπου 22%. Οι συστηματικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μέσα σε 7 ημέρες από το εμβόλιο.

Οι συχνότερες συστηματικές αντιδράσεις ήταν κόπωση και πονοκέφαλος. Η κάθε μία αναφέρθηκε από ποσοστό περίπου 3% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και 10% μετά τη δεύτερη.

Άλλες συχνές παρενέργειες ήταν ρίγη (περίπου 1,5% στην πρώτη δόση και 6,5% στην δεύτερη), ασυνήθιστοι πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός. Ειδικά ο πυρετός αναφέρθηκε από το περίπου 1% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και το 4% μετά τη δεύτερη.

Οι παρενέργειες που προαναφέρθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν μέσα σε 1-2 ημέρες.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης