Έντονες αντιδράσεις για το νέο εργασιακό – Πληρωμή με…ρεπό

O εμπνευστής του εργασιακού, θέλει να πληρωνόμαστε με… ρεπό

Κυρίαρχο θα είναι στην πολιτική επικαιρότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή το Βράδυ στην Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ακριβώς κυρίαρχη ήταν τις προηγούμενες ημέρες στα social media η φράση του υπουργού Εργασίας σύμφωνα με την οποία εφεξής οι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωρίες «απλά δεν θα παίρνουν λεφτά αλλά άδεια», που έφεραν στην χώρα ένα νέο νόμισμα πλάι στο Ευρώ: Το …ρεπό.

Το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες θα εστιαστεί στην Βουλή που το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης ενώ αναμέονται ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραστεί στο κοινοβούλιο για να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση. Αυτά ενώ την ίδια στιγμή έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου θα πραγματοποιούνται απεργιακές διαδηλώσεις.

Τις πολωτικές συνθήκες που θα δημιουργηθούν έχει προβλέψει εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση. Όμως για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το νομοθέτημα αυτό θεωρείται θεμελιώδες προκειμένου να «λειτουργήσει» η συνταγή της για την οικονομία. Η ψήφιση του θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο Κωστής Χατζηδάκης στην δήλωση του που συνόδευσε την κατάθεση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας πως «συνδυάζουμε την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων».

Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης η αντιπολίτευση στο σύνολό της εκτιμά ότι πρόκειται γι ένα νομοθέτημα που ναρκοθετεί βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων επί δεκαετίες. Με αιχμή το 8ωρο – 5νθήμερο. Αποτιμά την περίφημη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που προβλέπεται, ως μια ρύθμιση που μεταφράζεται σε 10ωρη ημερήσια απασχόληση δίχως πρόσθετη αμοιβή με το καθεστώς αυτό να ισχύει για το σύνολο της μισθωτής εργασίας. Ουσιαστικά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μείωση μισθών αφού οι πληρωμή των υπερωριών θα γίνεται με άδειες και ρεπό καθώς. Ζήτημα αντιπαράθεσης είναι και αυτό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αφού προβλέπονται αλλαγές και στην συνδικαλιστική δράση και ανατροπή του ισχύοντος νόμου 1264/82.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στον κοινοβουλευτικό διάλογο τις επόμενες ημέρες. Αξίζει όμως να θυμηθεί κανείς πώς φτάσαμε έως εδώ και τις κινήσεις της κυβέρνησης έως ότου τελικά να προκρίνει για νομοθέτηση την πολιτική της πρόταση.

ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;

Το νομοσχέδιο που – εκτός ανατρεπτικού απροόπτου- θα ψηφιστεί από την Βουλή στις 17 Ιουνίου θα το «χρεωθεί» ο Κωστής Χατζηδάκης, ως το μέλος της κυβέρνησης που το εισηγήθηκε. Όμως αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, μια πως ο νυν υπουργός Εργασίας σίγουρα δεν είναι ο εμπνευστής, ο συγγραφέας και ο συντάκτης του νομοθετήματος. Το ισχυρισμό αυτό τεκμηριώνει η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στις σημερινές συνθήκες και στην τελική ευθεία της ψήφισης του νόμου.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ

Ας τα θυμηθούμε λίγο: Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία δεν τοποθέτησε ποτέ στην προμετωπίδα της πολιτικής της προπαγάνδας την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας. Έπρεπε να ψάξει κανείς «βαθιά» στα προγραμματικά κιτάπια της τότε αντιπολίτευσης προκειμένου να αλιεύσει αυτές τις προθέσεις της.

Πάντως στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 Μαίου του 2019 υποστηρίζοντας την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμη και αν αυτό σημαίνει να μην ύφίσταται το 5νθήμερο.

Όπως είχε αναφέρει «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους – με επιχειρησιακή σύμβαση – να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος, βέβαια, να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα». Είχε μάλιστα δηλώσει ότι αυτή η πρακτική συνιστά το μέλλον της εργασίας σχολιάζοντας πως «το πρώτο που κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται ότι οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δούλευαν μέχρι σήμερα και ότι το κράτος θα πρέπει να έρθει εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία, οκτώ ώρες και πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά είναι καλό».

ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Η παραπάνω εικόνα μοιάζει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στην Βουλή έχει καταρτιστεί εδώ και πολύ καιρό στην «καρδιά» του επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι λίγο αυτοί που αποδίδουν τις βασικές ιδέες του νομοθετήματος στην στενό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκη Σκέρτσο, αφού πολλές από τις αντιλήψεις που ενσωματώνει έχουν εκφραστεί από τον ίδιο κατά την διάρκεια της θητείας του ως γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών από το 2014 έως και το 2019.

Η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να προωθήσει για ψήφιση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει προφανώς και ιδεολογική και πολιτική διάσταση. Η πρώτη αφορά το έντονα φιλελεύθερο πολιτικό στίγμα του υπουργού Εργασίας και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αυτό φαίνεται να τον οδηγεί να υπερασπίζεται τις διατάξεις του που η αντιπολίτευση θεωρεί ως ακραία αντεργατικές όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με επιθετικό τρόπο, υποστηρίζοντας πώς είναι υπέρ των εργαζομένων.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κωστής Χατζηδάκης έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να προωθεί νομοθετήματα ακόμη και αν υφίστανται μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις. Ενδεικτικό είναι πως «πέρασε» το περσινό φθινόπωρο από την Βουλή το νόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έχοντας «απέναντι» σχεδόν το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων. Έτσι και τώρα ο υπουργός Εργασίας και το νομοσχέδιό του βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των συνδικάτων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου για το εργασιακο νομοσχέδιο

Εργασιακό: 24ωρη πανελλαδική απεργία από τη ΓΣΕΕ στις 10 Ιουνίου | in.gr

Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου 2021, όπου όπως επισημαίνεται εκφράστηκε η «διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

πηγή news247

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης