Πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν εμβολιάζονται : Όταν ο πρωθυπουργός απέρριπτε με κάθε τρόπο την… υποχρεωτικότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Θανάσης Πλεύρης τόνιζαν με κάθε τρόπο πως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί μια λογική λύση. Την ίδια ώρα βάζουν τον πολίτη να πληρώσει για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

“Η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας”. Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη, 18 Νοέμβρη 2021.

“Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα”. Ανακοίνωση νέων μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 30 Νοέμβρη 2021.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως στη συνέντευξή του στο MEGA στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός έλεγε ενδεικτικά: “Χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης στους ανεμβολίαστους καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι αντίδραση”.

Ξεκαθάριζε ακόμη ότι δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιών υπαλλήλων, όπως οι αστυνομικοί, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποχρεωτικότητα εξάντλησε τα όρια της ενώ όπως αναγνώρισε αναφύονται θέματα πως θα καλυφθούν τα κενά.

Τι μεσολάβησε από τις προηγούμενες δηλώσεις Μητσοτάκη;

Η έξαρση των κρουσμάτων του τέταρτου κύματος, η εμφάνιση της Μετάλλαξης Όμικρον, και κυρίως, η υποχρεωτικότητα που έρχεται σε κράτη της ΕΕ όπως η Αυστρία, όπου μαζί με την εξαγγελόμενη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ήρθε και ένα έκτακτο lockdown.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μόλις 12 μέρες πριν, ο πρωθυπουργός απέρριπτε σε κάθε τόνο την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, κάτι που έπραττε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στις 22 του Νοεμβρίου. Και τη Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε αυτό που αισθάνονται οι πολίτες: Ότι πλέον έχει χαθεί κάθε έλεγχος και δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός.

Σε μια ξεκάθαρη παραδοχή ήττας, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον βούρδουλα και τη φοροεισπρακτικότητα με κάλυψη την έκτακτη υγειονομική συνθήκη, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σοβαρή ενημέρωση για την πανδημία παρά μόνο πρόχειρες καμπάνιες για να πάρουν χρήμα τα συστημικά media, χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και των υγειονομικών δομών, και κυρίως, με διγλωσσίες και ανακόλουθες αποφάσεις που περισσότερο μπερδεύουν τον κόσμο παρά τον καθησυχάζουν πως υπάρχει μια αποκρυσταλλωμένη λογική στην όλη μας πλεύση, εν μέσω πανδημίας.

Να σημειωθεί φυσικά, πως δεν προβλέπεται ούτε αυτή την ώρα, καμία διεύρυνση υποχρεωτικότητας προς δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, ούτε προς τα Σώματα Ασφαλείας που κατά τον κ. Σκέρτσο δεν προκαλούν διασπορά, ενώ δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που πάνε και έρχονται υπερπλήρη, αλλά ούτε και για τις εκκλησίες όπου οι έλεγχοι των rapid test είναι παραπάνω από ελλειπείς.

Πέραν τούτου όμως, εδώ τίθεται και ένα μεγάλο ζήτημα ηθικής.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η προληπτική ιατρική αφορά τους πάντες και στο διηνεκές, όχι μόνο σε έκτακτες συνθήκες. Στο διηνεκές οι παραπάνω τομείς ήταν και είναι προβληματικοί για τον τόπο. Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει χρήμα από τον Προϋπολογισμό για την Υγεία, και την ώρα των 100 νεκρών τη μέρα, η απόφαση που λαμβάνει είναι να εισπράττει 100 ευρώ το μήνα από τους 60 άνω, για να… τα διαθέσει στο ΕΣΥ!

Πρόκειται φυσικά για μια προσχηματική μεθόδευση, που αφενός στερείται πολιτικής ηθικής, και αφετέρου μετακυλίει τόσο την ευθύνη όσο και το κόστος στον ίδιο τον πολίτη. Για ακόμη μια φορά. Η ρητορική που δήθεν αποτάσσεται τους διχασμούς, προκαλεί η ίδια τους χειρότερους διχασμούς που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Μια κυβέρνηση θα είχε λοιπόν κάθε δικαίωμα να πάει σε μέτρα αναγκαστικής εφαρμογής και σε πρόστιμα αν είχε εξαντλήσει κάθε μέτρο πειθούς και αν είχε δείξει έμπρακτα πως έχει διάθεση να ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος σε διάρκεια χρόνου και όχι με επιφανειακά μπαλώματα που ακόμη κι αυτά, φαντάζουν ανεπαρκή. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ μαρτυρούν το αυταπόδεικτο. Πως όσο και να κουκουλώνεις το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι εκεί και σε κοιτάζει μέσα στα μάτια.

Όταν λοιπόν δεν έχεις φροντίσει τον πολίτη σου με μέτρα πρόληψης και με ουσιαστικές αποφάσεις, τότε αποκλείεται να τον κάνεις να ακολουθήσει τη λογική οδό του εμβολιασμού, εκβιάζοντάς τον. Μόνο να τον εξαγριώσεις θα καταφέρεις. Και στην τελική, δεν έχεις το δικαίωμα να φέρεσαι εκδικητικά, όταν δεν έχεις καταφέρει να εμπνεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μέτρο με δωρεάν παροχή εμφιαλωμένου νερού Βίκος μαζί με τα σελφ τεστ για τα Χριστούγεννα θα φάνταζε πιο συνεπές, από αυτή την υποχρεωτικότητα.

Μπορεί και να έπειθε και περισσότερους για να εμβολιαστούν. Ποτέ δε ξέρεις.

Πρόστιμο 100 ευρώ άνω των 60: Πώς θα παίρνουν τα χρήματα από τους ανεμβολίαστους

Μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε) και των διαλειτουργικών υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στης ψηφιακές πλατφόρμες του κράτους, και μετά από σχετική νομική και τεχνική διαδικασία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να επιβάλλονται σε εξατομικευεμένη βάση τα πρόστιμα για όσους είναι άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Πρόκειται, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο NEWS 24/7, για μια απλή διαδικασία, που, όμως, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.

Τσίπρας: Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Μητσοτάκης – Να δοθούν θετικά κίνητρα

Ανησυχία για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ. Τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με θετικά κίνητρα.

Σαμποτέρ του εμβολιασμού χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

“Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Αλέξης Τσίπρας

Να δοθούν θετικά κίνητρα

Όπως είπε η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα.

“Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση” επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς. Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμο ζήτημα η ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διπλή τραγική αποτυχία της κυβέρνησης όχι μόνο στο τομέα του εμβολιασμού αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ τονίζοντας ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά δραματικοί για το εθνικό σύστημα υγείας και για τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή.

Πρέπει να ληφθούν όπως είπε άμεσα μέτρα για να κάνουμε Χριστούγεννα με στοιχειώδη ανθρωπιά και να μην βλέπουμε την εικόνα με τους εκατοντάδες θανάτους και τους ανθρώπους να νοσηλεύονται έξω από τις ΜΕΘ.

“Δεν αντέχει το σύστημα, ήδη έχουμε φθάσει στα όρια και θα αυξηθεί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός¨ανέφερε και πρότεινε την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων τώρα, ταυτόχρονα όμως με την ανάγκη να καλυφθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι ανάγκες για έμψυχο υλικό στο ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα όμως όπως είπε πρέπει να γίνει προσπάθεια περιορισμού της μεταδοτικότητας αυτό το διάστημα και να υπάρξει μια άλλη στρατηγική σε σχέση με το 50+1 που ισχύει στα σχολεία, διότι το ένα τέταρτο των κρουσμάτων βρίσκεται στα σχολεία και οι ασυμπτωματικοί μαθητές έρχονται σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες. Και επιτέλους όπως ανέφερε θα πρέπει να γίνει κάτι με την τραγική εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς οπού δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας.

“Το να χάνεις κάθε μέρα 100 και 110 ανθρώπους δεν είναι απλό, και δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια, πρέπει να δράσουμε άμεσα στην κατεύθυνση εξομάλυνσης αυτής τη κατάστασης.

Αλέξης Τσίπρας

ΠΟΕΔΗΝ: Ομολογία αποτυχίας οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός επισήμανε ότι “δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς με πλέον των 100 νεκρών την ημέρα που πολλοί θα μπορούσαν να έχουν σώσει τη ζωή τους αν ήταν καλύτερα οργανωμένο το ΕΣΥ”.

Καυτηρίασε τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι πολυτέλεια η οργάνωση του ΕΣΥ, αντιτάσσοντας: “για εμάς είναι αναγκαιότητα”. Και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση η αναγκαιότητα είναι να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ και γι’ αυτό δεν προχώρησε έγκαιρα στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούνται, ειδικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας.

Τόνισε, δε, ότι για το ποιος θα μπει στις ΜΕΘ γίνεται επιλογή με ηλικιακά κριτήρια.

“Η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου”, σημείωσε και συμπλήρωσε πως “το προσωπικό που έχει απομείνει είναι 9000 λιγότερο από τον περασμένο χειμώνα και έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, έχει παραδοθεί, δεν αντέχει άλλο, φοράει τη στολή υψηλής προστασίας 8 ώρες”. Ακόμα, σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σχολίασε πως “είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης οι σημερινές ανακοινώσεις”.

Σε ότι αφορά στον ΕΟΔΥ ανέφερε ότι θα έπρεπε συνεργεία ιατρών πόρτα πόρτα να επισκέπτονταν τους μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να τους πείσουν. Συμφώνησε, επίσης, με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα στις συγκοινωνίες, αναφερόμενος στον δακτύλιο.

Τέλος, όσων αφορά στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Γιαννακός υπογράμμισε ότι ήταν “ατυχής από την κυβέρνηση” κι αυτό διότι “πίστευαν από το καλοκαίρι ότι ξεμπέρδεψαν από τον κορονοϊό, αλλά δυστυχώς όμως τον βλέπουμε και τον ζούμε εμείς καθημερινά, αλλά κυρίως τον βιώνουν οι ασθενείς οι οποίοι, δυστυχώς, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν χάνουν τη ζωή τους τζάμπα”.

πηγή news247

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης